HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Sveučilište u Zagrebu predstavilo katalog kapitalnih projekata

Katalog kapitalnih projekata Sveučilišta u Zagrebu, čiji je cilj upoznati i zainteresirati javnost sa strateškim znanstveno-obrazovnim i prostornim infrastrukturnim zahvatima planiranim do 2020. godine, predstavljen je u srijedu na Sveučilištu u Zagrebu.

Prema katalogu u naredne četiri godine predviđeno je deset velikih zahvata čija je ukupna vrijednost oko 270 milijuna eura, većinom iz europskih fondova.

Rektor Damir Boras kazao je da je katalog dobra pretpostavka za razvoj Sveučilišta u svim segmentima njegova djelovanja, ali i dobar odgovor na lošu percepciju Sveučilišta u Zagrebu koja ne odgovara stvarnosti.

Katalog obuhvaća sljedeće projekte: Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, čija je izgradnja planirana do 2022. godine u iznosu od 40 milijuna eura; izgradnju Biološkog, Geografskog i Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta do 2020. vrijedne 48 milijuna eura; Inovacijski centar Nikola Tesla Fakulteta elektrotehnike i računarstva, čija je realizacija planirana za 22 mjeseca, vrijedan 47 milijuna eura; te Biomedicinsko-istraživačko središte Šalata Medicinskog fakulteta, planiran za 60 mjeseci, vrijedan 33 milijuna eura.

Također, u katalogu se navode projekti Sportsko-edukacijskog centra Kineziološkog fakulteta, koji se treba realizirati do 2020. godine, težak 25 milijuna eura; Fakulteta organizacije i informatike, planiran na rok od 19 mjeseci, vrijedan 25 milijuna eura; i Farmaceutsko-biokemijski fakultet, koji se očekuje do 2020. godine u iznosu od 24 milijuna eura.

Katalog projekta obuhvaća i Sveučilišni kampus Akademije likovnih umjetnosti, planiran do 2020. godine, vrijedan 19 milijuna eura;  Centar umjetničkih istraživanja Akademije dramskih umjetnosti. Čija se realizacija očekuje do 2020. godine težak šest milijuna eura; i Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak SRCA, planiran do 2020. godine, vrijedan tri i pol milijuna eura.

U razdoblju od 2003. do 2016. godine Sveučilište u Zagrebu realiziralo je dva velika ciklusa ulaganja u izgradnju novih sadržaja te u rekonstrukciju i sanaciju postojećih zgrada.

U prvoj fazi od 2003. do 2007., vrijednost projekata iznosila je 490 milijuna kuna i završeni su građevinski radovi i radovi na opremanju četiriju novih velikih objekata: zgrade Kemije i Geologije Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, nove zgrade Šumarskoga fakulteta, zgrada knjižnice Filozofskoga fakulteta, VI. paviljon Agronomskoga fakulteta te je započeta izgradnja nove zgrade Muzičke akademije, koja je značajnim dijelom financirana iz proračuna Grada Zagreba, ističe se u katalogu.

Preostali dio sredstava uložen je u rekonstrukcije, sanacije, nabavu opreme i opremanje objekata drugih sastavnica: Arhitektonskog, Geodetskog i Građevinskog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, te Medicinskog i Veterinarskog fakulteta. Velike adaptacije napravljene su SC-u Varaždin i na Ekonomskom fakultetu.

U drugoj fazi ulaganja kredita od 358 milijuna kuna od 2007. do 2015. dovršena je i većim dijelom opremljena nova zgrada Muzičke akademije, izgrađen je restoran SC-a u Varaždinu, u završnoj je fazi izgradnja studentskoga restorana Agronomskoga i Šumarskoga fakulteta, završena je dogradnja Matematičkoga odjela na PMF-u te knjižnica na Filozofskom fakultetu i njeno opremanje.

Također, preseljeni su Hrvatski studiji i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet te dio Fakulteta prometnih znanosti u Znanstveno-učilišni kampus Borongaj. U sklopu te faze provedeni su natječaji iz područja arhitekture i urbanizma: Natječaj za izradu arhitektonskourbanističkoga rješenje Kampusa Borongaj te natječaji za izradu idejnih rješenja novih zgrada sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Također, značajnija sredstva uložena su u sanacije dotrajalih objekata desetak sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, kaže se u katalogu.

Sveučilište u Zagrebu 2003. godine raspolagalo je 420 tisuća četvornih metara bruto površine, koja je navedenim projektima do 2016. godine povećana na 580 tisuća četvornih metara, rečeno je.

Komentiraj