HINA/Mario ÆUŽIÆ/mæ

STRANKA RADA I SOLIDARNOSTI Inicijativa za imenovanje ulica Zagreba po poznatim ženama

Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića pokreće inicijativu da se ulice ili prečaci na zagrebačkom Gornjem gradu nazovu po zaslužnim ženama Zagreba s obzirom da samo 1,8 posto ulica u Zagrebu nosi ime neke žene.

“Jako malo ulica ili trgova u Zagrebu nosi ženska imena, samo 1,8 posto, a mnoge od njih nisu čak niti stvarne osobe već književni likovi, iako u povijesti Zagreba postoji veliki broj važnih žena koje su zavrijedile da ih se spomene”, kazala je Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti, na konferenciji za novinare na terasi kavane Palainovka.

Stranka rada i solidarnosti zato pokreće ovu inicijativu i odabrala je  pet znamenitih žena iz 19. i 20. stoljeća koje su obilježile kulturni i javni život Gornjeg grada i koje zaslužuju da se po njima imenuje neka ulica, prečac ili stube i na taj način oda počast  njihovim životima i radu, dodala je Pavičić Vukičević.

Josipa  Vancaš poznata i kao majčica Ilira, okupljala je ilirske prvake u svojoj kući u Opatičkoj ulici i zaslužuje da se neka ulica ili put nazove njezinim imenom,  rekla je na konferenciji Milana Vuković Runjić, predsjednica stranačkog Odbora za kulturu. “Ona je u svom salonu pomagala bolesnom Stanku Vrazu, bolesnom Vatroslavu Lisinskom, u njezinom je salonu Petar Preradović čitao svoje pjesme, a Sidonija Erdödy Rubido zapjevala uz prve taktove hrvatske opere “Ljubav i zloba”, istaknula je.

Svoju ulicu zaslužuje i Sidonija Erdödy Rubido, prva hrvatska operna primadona koja je prvi put koncertno izvela  poznatu budnicu  “Još Hrvatska ni propala” i koja je pjevala u prvoj hrvatskoj operi “Ljubav i zloba” , nadovezala se Vesna Leiner, muzejska pedagoginja u Muzeju grada Zagreba.

Da se neka ulica nazove njezinim imenom zaslužuju također uspješna slikarica i pjesnikinja Cata Dujšin-Ribar,  čiji je život predstavila operna pjevačica Sandra Bagarić, kao i fotografkinja Marija Braut o kojoj je  govorila Martina Bienenfeld, direktorica turističke zajednice Zagreba .

Popis od pet zaslužnih žena Zagreba zaokružuje slikarica Izabela Šimunović čija se djela nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u zemlji i svijetu, rekla je glumica Marija Sekelez.

Komentiraj