Stranice Kurana iz Birminghama možda najstarije na svijetu

Stranice Kurana u knjižnici britanskog sveučilišta u Birminghamu možda potječu iz najstarijeg primjerka islamske svete knjige na svijetu, a moguće je da ih je pisala osoba koja je poznavala proroka Muhameda, rekli su u srijedu znanstvenici, objavivši rezultate istraživanja ugljikom.

Analiza ugljikom s 95-postotnom preciznošću upućuje na to da su stranice pergamenta nastale između 568. i 645., godine i možda su jedan od najstarijih pisanih tragova islamske svete knjige, navode znanstvenici.

“Možda su nastale nekoliko godina od utemeljenja islama”, kaže David Thomas, profesor kršćanstva i islama na tom sveučilištu.

Vjeruje se da je Muhamed živio između 570. i 632. godine, prenosi Reuters.

Rukopis koji bi mogao imati najmanje 1370 godina sastoji se dva lista pergamenta na kojima su dijelovi od 18. do 20. sure (poglavlje), ispisani tintom i ranim oblikom arapskog pisma koje je poznato kao Hijazi (Hejazi).

Testovi upućuju na to da je životinja čija je koža korištena za izradu pergamenta mogla živjeti u prorokovo doba ili malo iza njegove smrti.

“Osoba koja je pisala tekst možda je poznavala proroka Muhameda. Možda ga je vidjela, možda čula njegovu propovijed. Možda ga je osobno poznavala”, rekao je Thomas za BBC TV.

Sveučilišta planira rukopis izložiti javnosti u listopadu.

Prema predaji, prorok Muhamed primio je otkrivenja iz Kurana negdje između 610. i 632. godine, kad je umro, navodi Thomas.

Njegovo se učenje isprva prenosilo usmeno, a neka su kazivanja bilježena na pergamentu, kamenu, palminu lišću i devinim lopaticama.

Pisani oblik Kurana koji se danas smatra autoritetom nastao je oko 650. godine u doba kalifa Otmana (Osman, Utman), trećeg vjerskog vođe nakon Muhameda, piše agencija dpa.

“Muslimani vjeruju da je Kuran što ga čitaju danas isti onaj tekst koji je standardiziran u Otmanovo doba i smatra se vjernom kopijom otkrivenja koja je primio Muhamed”, pojasnio je Thomas.

Komentiraj