Svijet
Decoration icon

NATO

Stoltenberg: “NATO razmatra trajno povećanje vojnika na Kosovu”

Autor:

Saraajevo, 20.11.2023.- Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tijekom službenog posjeta BiH sastao se s predsjedateljicom Vijeća ministara te zemlje Borjanom Krišto. Na slici Jens Stoltenberg daje izjavu za medije nakon sastanka. 
foto HNA/ FENA/ Hazim Aljović/ ua

HNA/ FENA/ Hazim Aljović

NATO razmatra trajno povećanje broja vojnika na Kosovu kako bi održao napetosti pod kontrolom, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak. 

NATO je poslao stotine dodatnih snaga na Kosovo iz Velike Britanije i Rumunjske nakon što je sukob policije i naoružanih Srba pretvorio mirno selo Banjska na sjeveru Kosova u ratnu zonu 24. rujna.

“Sada razmatramo ima li potrebe za trajnim povećanjem kako bismo osigurali da ovo ne izmakne kontroli i da se ne stvori novi nasilni sukob na Kosovu ili u široj regiji”, rekao je Stoltenberg novinarima u posjetu Kosovu.

Stoltenberg: “NATO ne odobrava retoriku koja ugrožava institucije BiH”

Nemiri u rujnu izazvali su novu međunarodnu zabrinutost glede stabilnosti na Kosovu, koje ima etničku albansku većinu i koje je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. godine nakon gerilske pobune i intervencije NATO-a 1999.

KFOR, mirovnu misiju NATO-a koja djeluje od 1999., čini više od 4500 vojnika iz 27 zemalja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.