Stoltenberg stigao u Sarajevo, započeo turneju po Balkanu

Autor:

04.03.2020.,Zagreb - NSK, EU2020HR, neformalni sastanak ministara obrane. Jens StoltenbergrPhoto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL/EU2020HR

Arhiva Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL/EU2020HR

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg doputovao je u nedjelju navečer u Sarajevu, prvu postaju regionalne mini turneje po državama zapadnog Balkana.

Praćen jakim mjerama osiguranja, Stoltenberg se po dolasku u Sarajevu na radnoj večeri sastao s članovima Predsjedništva BiH.

Za ponedjeljak su najavljeni njegovi odvojeni razgovori s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krištom, ministrom obrane Zukanom Helezom te s dužnosnicima međunarodne zajednice u BiH, uključujući visokog predstavnika Christiana Schmidta i zapovjednike stožera NATO-a u Sarajevu i EUFOR-a.

Bosna i Hercegovina uz Srbiju i Kosovo jedina je država u regiji izvan NATO-a.

Članica je programa Partnerstvo za mir i ima odobren Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), što je cilj je koji je definiran važećim zakonom o obrani BiH. No provedbu reformi koje bi otvorile put punopravnom članstvu u Alijansi već godinama uporno blokiraju političari iz Republike Srpske predvođeni Miloradom Dodikom, koji istodobno pokušavaju održavati što bliže veze s Rusijom.

Stoltenberg nakon posjeta BiH odlazi u Prištinu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.