Stoltenberg: “NATO ne odobrava retoriku koja ugrožava institucije BiH”

Autor:

Facebook: Denis Bećirović

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak ujutro u Sarajevu se sastao s članovima Predsjedništva BiH. Stoltenberg, koji boravi u radnom posjetu u BiH, poručio je da NATO ostaje jamac sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje.

Denis Bećirović je naglasio kako je vanjska politika BiH usmjerena ka očuvanju i unapređenju trajnog mira i sigurnosti.

Glavnog tajnika Sjevernoatlantskog saveza upoznao je s napadom vodstva RS-a na ustavni poredak BiH te istaknuo da je važno zaustaviti rušenje ustavnog poretka, kako bi se država mogla posvetiti EU i NATO integracijama.

Stoltenberg je potvrdio da NATO ne odobrava retoriku koja potiče podjele i ugrožavanje funkcioniranja državnih institucija.

Kako je dodao, europski i NATO put Bosne i Hercegovine su kompatibilni, a Sjevernoatlantski savez će pomagati reformske procese, koji približavaju Bosnu i Hercegovinu članstvu u NATO-u i Europskoj uniji, priopćio je Bećirović, koji je podsjetio na Zakon o obrani Bosne i Hercegovine u  kojem stoji da će Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti obrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.

Glavni tajnik NATO-a u ponedjeljak se sastao s predsjedateljicom Vijeća ministara te zemlje Borjanom Krišto te ministrima vanjskih poslova i obrane Elmedinom Konakovićem i Zukanom Helezom.

“Svaka zemlja ima pravo izabrati svoje sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane”, kazao je Stoltenberg svjestan dubokih podjela u BiH oko mogućeg članstva u Alijansi čemu se odlučno protive u Republici Srpskoj.

Stoltenberg posjet BiH završava susretima s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH,  a nakon toga putuje na Kosovo.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.