Veleposlanstvo SAD-a nakon Dodikovog ekskluzivnog intervjua Nacionalu: “Dodik prijeti miru i stabilnosti cijele regije”

Autor:

26.10.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije nakon sastanka parlamentarnih stranaka koje cine vecinu na drzavnom nivou. predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik u zabludi je ako misli da može podijeliti Bosnu i Hercegovinu, a izjave u kojima to najavljuje samo su dokaz da on predstavlja prijetnju miru i stabilnosti ne samo u toj zemlji nego u cijeloj regiji, upozorilo je u utorak američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Podsjetimo, Milorad Dodik je Nacionalovoj urednici i novinarki Orhideji Gauri Hodak ekskluzivno rekao kako neće tražiti mišljenje ni hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ni predsjednika Zorana Milanovića, ali da će Hrvatska prihvatiti novu realnost te da bi za Hrvatsku bilo najbolje da se formira Herceg-Bosna.

SAD: Odcijepljenje se neće dogoditi

Reagirajući na intervju kojega je Dodik dao “Nacionalu”, u kojemu je kazao kako će se Republika Srpska odcijepiti od BiH nametne li visoki predstavnik Christian Schmidt zakon o državnoj imovini te kako je navodno 10 do 15 država već sada spremno priznati taj entitet kao neovisnu državu, veleposlanstvo SAD u pisanoj izjavi na društvenoj mreži X navodi kako se to sigurno neće dogoditi.

“Po Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo odcjepljenja. Dodikove zablude su opasno skretanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani BiH, uključujući i one koji žive u RS, žele i zaslužuju. Sjedinjene Države su uvijek podržavale i nastavit će podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH”, stoji u reakciji.

Ističe se i kako Dodikova separatistička retorika i prijetnje odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje.

To je ocijenjeno opasnim ne samo za stabilnost i sigurnost BiH, nego i za stabilnost i sigurnost cijele regije zapadnog Balkana.

EKSKLUZIVNO ZA NACIONAL: Pod pritiskom novog suđenja i sankcija Milorad Dodik iznosi šokantno predviđanje hrvatske politike prema planu odcjepljenja RS-a

Dodik je upravo zbog svoje secesionističke politike i prijetnji opstanku BiH pod američkim sankcijama još od 2017. , a sadašnja je administracija u Washingtonu nedavno na popis sankcioniranih osoba, kojima je uz ostalo zabranjeno putovanje u SAD, uvrstila i njegovu kćer Goricu te sina Igora.

Pod američkim su sankcijama i Dodikovi najbliži suradnici poput članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, premijera RS i predsjednika parlamenta tog entiteta te dvojice ministara u vlasti RS.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.