SREĆKO JURDANA: Razmjerno blaga kazna UEFE-a zasluga je Zorana Milanovića

Hrvatski nogometni savez i svi drugi sljedbenici nogometne reprezentacije bojali su se, opasno su se bojali, da će Uefa nakon incidenta s kukastim križem na poljudskom travnjaku izbaciti Hrvatsku iz kvalifikacija za europsko prvenstvo 2016. godine. Rasistički izgredi na stadionima u Hrvatskoj su nešto poput pravila, kazne dolaze neprestano, i očekivalo se da će europska nogometna organizacija ovaj put reagirati drastično. Na sreću lokalnog nogometnog plemena, kazna koja je stigla, podnošljiva je: sto tisuća eura – sitnica za Šukera, Mamića i društvo u kutu – dvije utakmice bez publike, zabrana igranja na Poljudu i oduzimanje jednog boda, čime Hrvatska i dalje ostaje na čelu svoje skupine.

 

  • Na ovakvu uviđavnu kaznu bitno je utjecalo pismo premijera Milanovića šefu Uefe Michelu Platiniju.

 

Istaknuo je u njemu značenje hrvatskoga antifašističkoga pokreta tijekom II svjetskog rata – prvoga u okupiranoj Europi – i zamolio za dozu uviđavnosti prema Hrvatskoj koja ne bi trebala snositi posljedice banditskoga ispada (za sada anonimnih) huligana. Gospodin Platini, slavno nogometno ime, ljubazno je odgovorio premijeru i njegovo pismo proslijedio Uefinoj arbitraži. Intervencija je očito imala odjeka. Hrvatska je bila pred izbacivanjem iz natjecanja, no ostala je u njemu s jednim simboličkim bodom manje.
Milanovićevo izravno obraćanje Platiniju bilo je briljantan politički potez. Njegova građanska komunikacija s jednom europskom institucijom pokazala je učinke u zaštiti nacionalnih interesa kakve „domoljubna“ desnica ne bi mogla postići ni za sto godina stadionskoga urlanja.

Komentiraj