SRB Obilježavanja dana ustanka

hina

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV), Saveza antifašističkih boraca i antifašista te općine Gračac u Srbu se u subotu obilježava dana ustanka naroda Hrvatske.

 

“Nakon tjedana izloženosti ustaškoj represiji, stanovništvo ličkog kraja 27. srpnja 1941. odlučilo je podignuti ustanak. Ustanak je buknuo koordinirano, s obje strane gornjeg toka Une, na teritoriju jugoistočne Like i jugozapadne Bosne”, navodi SNV i dodaje kako se do raspada Jugoslavije, taj datum obilјežavao se kao dan početak antifašističkog ustanka u Hrvatskoj.

“Iako više nije državni praznik, danas se on obilježava u slavu antifašističke borbe kao reakcije na sustavnu represiju za vrijeme NDH”, priopćio je SNV.

U bivšoj jugoslavenskoj državi, 27. srpnja službeno se slavio kao Dan ustanka naroda Hrvatske, nakon osamostaljenja Hrvatske taj je praznik ukinut, državni blagdan je Dan antifašističke borbe, koji se slavi 22. lipnja u spomen na osnutak Prvoga sisačkog partizanskog odreda i početka organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj.

Na obilježavanju, u podnožju spomenika ustanku, govorit će predsjednik SNV-a i zastupnik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac, bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, zamjenica općinske načelnice Gračaca Rajka Rađenović, pripadnik VI. Ličke brigade Jovo Korica te povjesničar Hrvoje Klasić, najavila je Aneta Lalić, voditeljica Odjela za kulturu u SNV-u.

Kao i prijašnjih godina, kontra-skup najavila je izvanparlamentarna Autohtona Hrvatska stranka prava (A-HSP),  potvrdio je za Hinu predsjednik stranke Dražen Keleminec.

Komentiraj