SP STRELJAŠTVO Gorša srebrni, Maričić brončani u zračnoj puški

Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski strijelci Petar Gorša i Miran Maričić osvojili su srebrnu i brončanu medalju u disciplini zračna puška 10 metara na Svjetskom prvenstvu koje se održava u južnokorejskom Changwonu.

Nakon što je u kvalifikacijama ostvario osmi rezultat sa 628.0 pogodaka, 30-godišnji Bjelovarčanin Gorša sjajno je nastupio u finalu i stigao do srebra sa 247.5 pogodaka, 0.9 krugova više pogodio je zlatni Rus Sergej Kamenskij. Nakon pretposljednjeg ispaljenog metka u finalu Gorša i Kamenskij su bili poravnati na rezultatu od 237.8 pogodaka, no u završnom hicu Rus je pogodio sjajnih 10.6 dok je Gorša bio skromniji sa 9.7.

Za Goršu je ovo najveći uspjeh u karijeri, ranije ove godine je osvojio broncu na Europskom prvenstvu.

“Deset sam godina čekao ovu svjetsku medalju tako da sam stvarno sretan”, izjavio je Gorša.

Mladi 20-godišnji Maričić, koji je prošle godine osvojio naslov svjetskog juniorskog prvaka u ovoj disciplini, do finala je stigao sa šestim rezultatom kvalifikacija od 628.1 pogodaka, da bi u završnici osvojio broncu zahvaljujući 0.5 krugova boljem rezultatu od Kineza Zichenga Huija nakon 20 ispaljenih metaka u finalu.

Plasmanom u finale Gorša i Maričić osigurali su dvije olimpijske norme za Hrvatsku za nastup na OI u Tokiju 2020.

U ovoj disciplini nastupio je još i Andrija Mikuljan koji je s rezultatom od 622.2 krugova zauzeo 50. mjesto.

Ekipno je Hrvatska zauzela petu poziciju sa 1878.3 krugova, a brončano odličje izmaklo je našim strijelcima za samo 0.2 kruga. Treće mjesto je sa 1878.5 pogodaka osvojila domaća reprezentacija Južne Koreje. Zlato je s novim svjetskim rekordom od 1887.4 pogodaka osvojila Kina, a srebro Rusija sa 1884.0 krugova.

Hrvatske streljačice u disciplini zračna puška nisu bile raspoložene u Changwonu. Najbolji plasman ostvarila je Tanja Perec koja je sa 622.4 krugova bila 50. u kvalifikacijama, Snježana Pejčić je sa 0.1 slabijim rezultatom zauzela 53. mjesto do je Valentina Gustin sa 618.9 pogodaka završila kao 83. U ekipnoj konkurenciji Hrvatska je bila 19. sa 1863.6 pogodaka. Zlato je s novim svjetskim rekordom od 1886.2 krugova osvojila Južna Koreja, srebrna Indija je imala 1879.0 pogodaka, a brončana Njemačka 1878.4.

Olimpijski pobjednik u trapu iz Londona 2012. Giovanni Cernogoraz bio je nadomak plasmanu u finale u Changwonu, ali je nakon dodatnog raspucavanja završio na sedmoj poziciji dok su se u borbu za medalje plasirala šestorica strijelaca. Nakon pet serija od po 25 meta Cernogoraz je imao 122 pogotka, jedan manje od Amerikanca Waltona Ellera i Slovaka Erika Varge koji su se izravno plasirali u finale, a isti učinak kao naš strijelac imali i i Španjolac Alberto Fernandez, Talijan Mauro De Filippis, Kuvajćanin Abdulrahman Al Faihan, Australac James Willet i Kinez Yu Du. Nažalost, u raspucavanju su otpali Du i Cernogoraz dok su se ostala četvorica plasirala u borbu za medalje.

Anton Glasnović je sa 120 pogodaka zauzeo 17. mjesto dok je aktualni olimpijski pobjednik u ovoj disciplini iz Rio de Janeira Josip Glasnović sa 116 pogodaka završio na 57. poziciji.

U momčadskoj konkurenciji Hrvatska je sa 358 pogodaka završila na petom mjestu, samo dva pogotka više imali su zlatni Kuvajćani, srebrni Amerikanci i brončani Talijani, dok su četvrti Rusi imali 359 pogodaka.

Komentiraj