SLOVENIJA: Janšini neonacisti marširali centrom Ljubljane

U slovenskom glavnom gradu u petak se već jedanaesti put skupilo više tisuća ljudi, koji su biciklima i pješice  mirno prosvjedovali protiv krajnje desne vlade Janeza Janše i njegove politike. Ali ovaj put na Prešernovom trgu skupilo se i oko 40 provladinih prosvjednika, odjevenih u žute jakne, koji su kasnije uz pojačanu policijsku pratnju marširali ulicama Ljubljane i vikali “Smrt komunizmu”, “Za Slovenijo”, “Mi Slovenci” i druge nacionalističke slogane. Svoj “prosvjed” pod motom ‘protiv anarhije i crvenog terora’  su nastavili ispred zgrade parlamenata, a kasnije su marširali i vikali i u drugim  ljubljanskim ulicima. Policija ih je budno pratila i osiguravala, da ne dolaze u kontakt s tisućima protuvladnih prosvjednika, koji su ponovo okružili centar Ljubljane i na kraju prosvjeda na Trgu Republike ispred parlamenta razvili veliku zastavu s simbolom “zabranjeno za naciste”.

Prvi put su se “žute jakne”, koje podržavaju Janšinu vladu, pojavile već prošlu srijedu, na Dan državnosti Slovenije, kada ih je oko 20 poremetilo “alternativnu proslavu” više tisuća građana, koji su bili odsječeni od službene državne proslave, zbog koje je policija s više kordona brzo hermetički zatvorila centar grada za Ljubljančane.

Tad je jedan od pro-Janšinih pristaša izveo nacistički pozdrav, što je bilo i snimljeno, i od čega su se na društvenim mrežama odmah pokušali distancirati drugi žuti prosvjednici i pristaše Vlade pa i sam predsjednik Vlade Janez Janša. Kasnije je  većina “žutih jakni” identificirana uz pomoć fotografija na društvenim mrežama, prvenstveno po njihovim neonacističkim tetovažama i Facebook grupama, čijih su članovi. Julijan R., koji je prošlu srijedu provocirao nacističkim pozdravom “Sieg Heil”, primerice, na ruci ima tetovažu broja 88, što znači Heil Hitler i kojeg često nose neonacisti. Matic K. ima tetovažu crnog sunca, koji simbolizira prevlast bijele rase, Jaka K. nosi tetovažu keltskog križa, a na fotografijama na društvenim mrežama vidi se, da je nosio pojas sa svastikom. Još više pokazuju njihovi profili na društvenim mrežama, koji pokazuju da su mnogi članovi neonacističkih grupa, osobito grupe Blood & Honour, koji su već za vrijeme masovnih prosvjeda druge Janšine vlade 2012. i 2013. godine nasilno razbijali mirne prosvjede. Tada su provokacijama, bakljama, topovskim udarima i tučnjavama izazvali reakciju policije suzavcem i vodenim topom te drugim sličnim mjerama.

Nekoliko godina kasnije izbili su velika afera i sudski progoni novinara, koji su objavili povjerljive nalaze Slovenske sigurnosno-obaještajne agencije (SOVA) o tome da su članovi Blood & Honour povezani s Janšinom Slovenskom demokratskom strankom.

Angažiranje naonacističnih “žutih jakni”, od kojih neki imaju veze s vladajućom Janšinom Slovenskom demokratskom strankom, pokazuju da je poslije tri mjeseca redovitih mirnih prosvjeda Janšina vlada počela s upotrebom drugačijih metoda, kojima želi i nasiljem ušutkati slovenske državljane, koji se ne slažu s Janšinom politikom. Jučerašnje angažiranje i marširanje neonacista s druge strane neugodno podsjeća na slična marširanja fašista i nacista pred 90 godina, koji su kasnije završili nasiljem i ratom.

Da se radi o koordiniranoj akciji vladajućih stranaka pokazuje prosvjed iz listopada 2019., kad su neke od slovenskih desnih političkih stranaka, koje su danas u Janšinoj vladi, autobusima dovozile u Ljubljanu više tisuća ljudi iz drugih slovenskih gradova i sela, od kojih je većina njih bila odjevena u “žute jakne”. Iste jakne s listopadskog skupa, s otisnutim logom “Spasimo Sloveniju”, jučer je nosila i manja grupa provladinih prosvjednika, koji su se skupili u drugom slovenskom gradu Mariboru.

Značajno je da je lanske prosvjede “žutih jakni” organizirao nekadašnji gradonačelnik grada Maribora Franc Kangler, inače rekorder s 20 optužnica za različita kaznenih djela, koje su kasnije sve pale na sudu. Danas je Kangler državni tajnik u ministarstvu unutrašnjih poslova Janšine vlade.

“Žute jakne” imaju i podršku samog slovenskog premijera Janeza Janše, koji na svom Twitter profilu redovito objavljuje tvitove kojima ih podržava ili prenose poruke kao , na primjer, “Žute jakne spriječile divljanje ljevičarskih ekstremista”.

Oko 20.30, “žute jakne” završile su svoj marš po Ljubljani u podzemnoj garaži ispod Kongresnog trga, gdje su imali parkirane svoje automobile i kombi te se vratili u svoje gradove i  mjesta.

Komentiraj