Škoro prelomio: Do srpnja će se kandidirati za predsjednika

Barem zasad, strateški savjetnici su mu Velimir Bujanec i Mate Radeljić. Izjavi li bilo koji Škorin suparnik da je glas za Škoru glas za Bujanca, značajno će mu smanjiti šanse na izborima

Pjevač Miroslav Škoro donio je, kako se čini, konačnu odluku o svojoj predsjedničkoj kandidaturi, tvrde njemu bliski izvori. Škoro bi, prema njihovim tvrdnjama, trebao osobno priopćiti da će postati predsjednički kandidat između 20. lipnja i 1. srpnja. Škori bliski izvori tvrde da su dva ključna operativca u njegovoj kampanji, po svemu sudeći, Velimir Bujanec i Mate Radeljić.

Bujanec je huškački desničarski televizijski voditelj sa znatnim utjecajem na desno orijentirano biračko tijelo proustaških sentimenata, a Radeljić je donedavni savjetnik za unutarnju politiku aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kojeg se ona nedavno riješila nezadovoljna njegovim načinom rada. Njihove aktivnosti budno prate u redovima HDZ-a bliskima Andreju Plenkoviću i Kolindi Grabar-Kitarović. Izvori iz tog miljea navode kako Bujanec i Radeljić već aktivno traže sponzore za kampanju, da su naročito aktivni u krugovima australske dijaspore, ali i da su uspostavili kontakte s dvama bivšim predsjednicima: Ivom Josipovićem i Stipom Mesićem. Od obojice se u Škorinom krugu nadaju novim pozitivnim izjavama o Škorinim izgledima na predsjedničkim izborima. Tvrdi se da ih povezuje zajedništvo u nesklonosti prema Kolindi Grabar-Kitarović. Čini se da su Bujanec i Radeljić vrlo aktivni u organizaciji i pripremama Škorina predizbornog stožera. Međutim, upravo njih dvojicu mnogi Škori skloni pojedinci smatraju ključnom preprekom za konačan uspjeh u njegovoj predizbornoj kampanji. Jedan izvor iz tog miljea navodi: “To je ključan Škorin ispit koji će odlučiti hoće li on uspjeti zgrabiti više od 15-ak posto biračkog tijela iz desničarskog miljea. Jer Bujanec i Radeljić antagoniziraju ostatak biračkog tijela, naročito umjerenu desnicu i ostatak centrističke političke scene, i to zbog onoga što njih dvojica predstavljaju.

Uspije li se Škoro od njih jasno distancirati kao samostalan kandidat koji nije podložan njihovu utjecaju i savjetima, imat će znatno veće šanse. U protivnom, manje će se govoriti o njemu, a više o njegovim pajdašima. Ukratko, neće trebati dugo čekati da jedan od njegovih protukandidata izjavi kako će svaki glas za Škoru biti glas za onu Hrvatsku koju zagovaraju Bujanec i Radeljić, odnosno da će to biti glas za Bujanca i Radeljića.”

Škorino pozicioniranje prema njima dvojici sa zanimanjem iščekuju i u njemu suparničkom miljeu bliskom Kolindi Grabar-Kitarović, ali i na ljevici koja računa da će se Škorinom kandidaturom rascjepkati glasovi birača na desnoj političkoj sceni. Evo što o tome kaže jedan izvor blizak aktualnoj hrvatskoj predsjednici: “Bit će to tvrda i brutalno oštra kampanja. Kolindu Grabar-Kitarović podržat će populacija koja nastupa s pozicija umjereno desne i centrističke političke scene. Škoro i njegovi agitatori posredno će dodatno povezati Kolindu i Andreja Plenkovića, naročito u smislu toga kakvu Hrvatsku tko želi. Želimo li predsjednika države koji će naginjati neoustaškim, populističkim ili nekim trećim vrijednostima? Kolinda će svakako znati istaknuti svoje prednosti. Među ostalim, nije napravila nikakvu grešku kada su u pitanju vanjski poslovi, obrana i nacionalna sigurnost, što su bitne zone predsjedničkih ovlasti.”

Međutim, sve je rašireniji krug pojedinaca s desnog političkog spektra koji smatraju da bi Škorina kandidatura mogla udaljiti Kolindu Grabar-Kitarović i
Andreja Plenkovića. Među njima je i Ivić Pašalić, tvrdo desno orijentirani bivši savjetnik prvog predsjednika Franje Tuđmana za unutarnju politiku, koji zasad nema naznačenih političkih ambicija. Dva su neovisna izvora Nacionalu potvrdila da je Pašalić proteklih dana na više mjesta izjavio kako bi za HDZ bilo najbolje da odluči formalno podržati kandidaturu Miroslava Škore. Dijelom jer bi time Plenković napravio iskorak udesno prihvatljiv i njegovim unutarstranačkim oponentima s desnog krila, a dijelom i jer bi time povećao šanse HDZ-a da njihov kandidat pobijedi na predsjedničkim izborima. Jedan od tih izvora kaže: “Pašalić misli da je Škoro kompletniji i inteligentniji kandidat od Kolinde Grabar-Kitarović, koji može mobilizirati puno širi krug potencijalnih birača. Ako ga podrže Plenković i službeni HDZ, bit će mu lakše zacementirati na marginama utjecaja pojedince poput Radeljića i Bujanca, koji se i njemu i Kolindi prvenstveno žele osvećivati jer ih je marginalizirala. Drugo je pitanje kako to Plenković može tehnički izvesti.” Da Škoro može izazvati neočekivane učinke na političkoj sceni, već se pokazalo. Izgleda da je barem oko jedne teme približio bivšeg predsjednika Stipu Mesića i Ivića Pašalića, jednog od najmoćnijih, ali i najmračnijih političara iz devedesetih.

Njih se dvojica u političkom smislu ne podnose, ali obojica smatraju da Škoro ima velike šanse postati novi hrvatski predsjednik, što je Mesić već i službeno izjavio.

Komentiraj