World Youth Choir

SCENA AMADEO Svijetski zbor mladih prvi put u Republici Hrvatskoj

 

Najtalentiraniji mladi pjevači iz cijelog svijeta svoj će dom nakratko pronaći u Gradu Zagrebu. Vijest je to koja će zasigurno razveseliti sve poklonike lijepih nota za koje Svijetski zbor mladih (World Youth Choir) sljedećeg tjedna priprema pravu glazbenu poslasticu.

Odabranih 58 mladih pjevača iz 33 države i pet kontinenata predstavit će odabrane bisere zborske literature promovirajući vrhunsku glazbu, kulturnu raznolikost, miroljubivi dijalog i razumijevanje.

Iako je prvi put nastupaju u Republici Hrvatskoj, Svjetski zbor mladih njeguje tradiciju nastupa uz vrhunske dirigente međunarodne reputacije već gotovo tri desetljeća. Od 1989. godine ovaj jedinstveni projekt okuplja najtalentiranije mlade pjevače iz cijelog svijeta u dobi od 17 do 26 godina, koji kroz koncerte i turneje dobivaju priliku obrazovati se, izvoditi i promovirati vrhunska zborska djela, ali i upoznati različite narode, kulture i tradicije.

Na ovogodišnju međunarodnu turneju Zbor se uputio iz Pečuha pod vodstvom Zoltána Pada iz Mađarske i Kena Wakije iz Kenije te će tijekom srpnja održati ukupno 12 koncerata u pet zemalja: Mađarskoj (Pečuh, Budimpešta), Srbiji (Sombor, Novi Sad, Beograd), Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Prijedor), Hrvatskoj (Osijek, Zagreb, Opatija) i Sloveniji (Koper, Ljubljana).

Hrvatski dio turneje Svjetski zbor mladih započeo je 9.07. u okviru Osječkog ljeta kulture, a završava 21.07. koncertom na Festivalu Opatija.

Zagrebački koncert bit će održan u sklopu Ljetne scene Amadeo u atriju Muzeja Mimara (20.07.) s početkom u 20 sati. Kroz bisere zborske glazbe iz Srednje i Jugoistočne Europe, Afrike i svijeta od razdoblja romantizma do danas, ovi mladi umjetnici očarat će publiku djelima Mendelssohna, Forte, Orbána, Kodálya, Tajčevića te autora suvremene i popularne glazbe Kirchnera, Runestada, Barretta, Schmitta, Koepkea, Cohena i dr.

Organizatori koncerta su Zadruga za etično financiranje uz potporu Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba te u suradnji sa Scenom Amadeo, Mađarskim institutom u Zagrebu, Hrvatskim saborom kulture i JCI Croatia.

Besplatne ulaznice za ovo jedinstveno glazbeno putovanje mogu se preuzeti na blagajni Scene Amadeo u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (Demetrova 1).

Blagajna je otvorena od 18 do 22 sata na dane kada se održava program (sjedišta u gledištu nisu numerirana a rezervacije se ne primaju).

Dodatne informacije dostupne su na:

www.worldyouthchoir.org
www.facebook.com/worldyouthchoir/
http://www.scenaamadeo.hr​

Komentiraj