Marin Šperanda i Pixsell

Ruski duhovi u kraljevskim vilama misterioznog Putinova tajkuna

SUPER LUKSUZNO IMANJE KATINO NA OTOKU ŠIPANU tajanstvene zagrebačke tvrtke Mikado potencijalno bi moglo biti još jedna velika porezna prijevara jer je investicija vrijedna desetke milijuna eura prijavljena kao ulaganje u turističke objekte namijenjene elitnom turizmu i od države je dobiven povrat poreza u iznosu većem od 30 milijuna kuna, ali i nakon dvije godine u završenim vilama još nitko nije boravio

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

REAKCIJA 

MIKADO: ‘Projekt Katino nije velika porezna prijevara, a počet će s radom 2017.’

Poštovani,

obraćam Vam se kao glavnom uredniku tjednika ‘Nacional’’ u svojstvu punomoćnika trgovačkog društva Mikado d.o.o. iz Zagreba, Izidora Kršnjavog 1, OIB: 94660786318, čiju punomoć za zastupanje dostavljam u prilogu, a povodom članka objavljenog u tjedniku ‘’Nacional’’ br. 988 od 28.03.2017. god. pod naslovom “Ruski duhovi u kraljevskim vilama misterioznog Putinova tajkuna”, autorice Sandre Carić Herceg. U tekstu označenog članka iznesene su neistine o trgovačkom društvu Mikado d.o.o. pa sukladno odredbama čl. 22. st. 1. i 2., čl. 40. i čl. 41. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13) podnosim zahtjev za ispravak objavljene informacije.

Između ostalih, u cijelosti su neistiniti navodi teksta navedenog članka da je “veliko imanje Katino u uvali Šipanska Luka na otoku Šipanu, potencijalna velika porezna prijevara iza koje stoje tajanstvena zagrebačka tvrtka Mikado u vlasništvu jednako tajanstvene švicarske tvrtke Realty Investment S.A. te ruski investitor Konstantin Veniaminovič Gološčapov”. Isto tako, netočan je navod da je “tvrtka Mikado izgradnju i opremanje objekta u potpunosti dovršila u lipnju 2015. te se obvezala već toga ljeta krenuti s najmom vila i dovođenjem prvih gostiju kako bi počela izdavati račune i tako vraćati Poreznoj upravi “oprošteni porez”. Opisujući projekt Katino, u tekstu se aludira da su predmetne vile građene u privatne svrhe, a da je neistinito prijavljeno Poreznoj upravi kako se iste grade kao projekt za obavljanje gospodarske djelatnosti, sve kako bi se ‘’prijevarno’’ ishodio povrat poreza. Tako se u tekstu pretenciozno navodi da “sav taj luksuz već pune dvije godine zjapi prazan” te da “ tvrtka Mikado, koja je uložila stotine milijuna kuna u izgradnju vila za goste najviše platežne moći, čini sve kako bi bila što nevidljivija i kako bi se sakrila od tih istih gostiju” .

Suprotno navodima članka, projekt Katino nije dovršen 2015. god. što je ujedno i razlog zbog kojeg do sada nije otpočeo s obavljenjem gospodarske djelatnosti.

Naime, zbog objektivnih okolnosti – vanjskih faktora koji su utjecali na provođenje projekta, a osobito zbog nedovršenosti i određenih manjkavosti izvedenih građevinskih radova, imanje Katino nije bilo spremno za gospodarsko eksploatiranje 2015. i 2016. god., no ove turističke sezone 2017. god. će započeti s radom.

Zbog ekskluzivnosti projekta Katino i profila klijentele, investitor u tom smislu mora postupati bezkompromisno te ne može započeti s gospodarskom djelatnošću prije nego što projekt bude u potpunosti dovršen i adekvatan za eksploatiranje.

Zbog objavljivanja takvih neistinitih navoda je na najgrublji način povrijeđeno pravo osobnosti trgovačkog društva Mikado d.o.o., odnosno njegovo pravo na dobro ime, ugled i čast. To se posebno odnosi na navod da se radi o ‘’potencijalnoj velikoj poreznoj prijevari’’. Pri realizaciji i provedbi projekta Katino postupa se u cijelosti u skladu sa zakonskim odredbama i svim poreznim propisima, a aludiranjem da trgovačko društvo Mikado d.o.o. ne posluje zakonito, štoviše da postupa ‘’prijevarno’’, istom se nanosi nemjerljiva šteta. Osim toga, trgovačko društvo Mikado d.o.o. nije “nikakva tajanstvena tvrtka” nego je to trgovačko društvo registrirano u sudskom registru Trgovačkog suda u Zagrebu Temeljem uvodno citiranih zakonskih odredbi zahtijevamo da se ovaj ispravak objavi bez promjena i dopuna u slijedećem broju tjednika ‘’Nacional’’ na istom ili istovrijednom mjestu kao i predmetni članak.

S poštovanjem,

Odvjetnik Čedo Prodanović

 

Komentiraj