Rudy Giuliani mogao bi biti izbačen iz odvjetničke komore

Odvjetnička komora New Yorka (NYSBA) otvorila je istragu protiv Rudyja Giulianija zbog njegove uloge u provociranju i huškanju rulje naklonjene Donaldu Trumpu, koja je dovela do upada u zgradu američkog Kongresa, kao i zbog pokušaja da se izborni rezultati predsjedničkih izbora ponište. Ova istraga mogla bi rezultirati izbacivanjem Giulianija iz članstva u Komori, objavio je CNN.

NYSBA je dobovoljna odvjetnička komora koja ne može razriješiti Giulianija, inače bivšeg američkog državnog odvjetnika za južni okrug New Yorka, koji je sada osobni odvjetnik Donalda Trumpa. Tako ga eventualno izbacivanje iz članstva te Komore ne bi spriječilo u zastupanju Trumpa na saslušanju za opoziv ili nekom budućom parnicom protiv njega.

Ipak, ovaj korak udruge samo je ‘šlag na tortu’ rastućim kritikama s kojima se Giuliani susreo iz krugova pravne zajednice zbog svoje obrane Donalda Trumpa.

Kako podsjeća CNN, Giuliani je kontinuirano širio neutemeljene tvrdnje i teorije zavjere i izborima, bez obzira na to što ne postoje dokazi o prijevai birača. “Ako smo u krivu, ismijat će nas kao budale, ali ako smo u pravu, mnogi od njih će u zatvor”, rekao je Giuliani na jednom skupu.

Udruga NYSBA osudila je nasilni upad u Kapitol, a naveli su da su posljednjih mjeseci primili na sotine žalbi u vezi s Giulianijevim naporima kako bi osporio rezultate izbora u Trumpovo ime. Njegove problematične izjave potaknule su predsjednika udruge Sotta M. Karsona da utvrdi treba li odvjetnika maknuti iz udruge.

“Ova je odluka povijesna za NYSBA, a mi je nismo donijeli olako. Ne možemo stajati sa strane skrštenih ruku i dopustiti onima koji namjeravaju rascjepati tkivo naše demokracije da prođu bez posljedica”, navodi se u objavi NYSBA.

Prema podzakonskim aktima udruge – ‘nijedna osoba koja zagovara svrgavanje vlade SAD-a ili bilo koje države, teritorija ili posjeda istog, ili bilo koje političke podjele u njima, silom ili druguim nezakonitim sredstvima, neće biti član Udruge’.

A prema NYSBA-u, Giulianijeve primjedbe na skupovima ‘imale su za cilj potaknuti Trumpove pristaše nezadovoljne ishodom izbora da preuzmu stvari u svoje ruke’. “Njihov napad na Kapitol bio je ništa drugo nego pokušaj državnog udara, namijenjenog sprečavanju mirne tranzicije vlasti”; kazali su i naveli da će Giuliani imati mogućnost osporiti istragu te objasniti i braniti svoje riječi i postupke.

Komentiraj