facebook.com

RASPISANA TJERALICA ZBOG NAVODNIH RATNIH ZLOČINA Srbija će uhititi Thacija ako dođe u Beograd

[quote_box_center]

  • “Ukoliko se Thaci pojavi u Beogradu, MUP će postupati po zakonu i privest će ga pravdi”, rekao je srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović novinarima

[/quote_box_center]

Srbija je u četvrtak upozorila da će uhititi kosovskog ministra vanjskih poslova Hashima Thacija za kojim je raspisala tjeralicu zbog navodnih ratnih zločina ako se pojavi u Beogradu sljedećeg tjedna kako bi sudjelovao na jednoj konferenciji.

“Ukoliko se Thaci pojavi u Beogradu, MUP će postupati po zakonu i privest će ga pravdi”, rekao je srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović novinarima u Palači Srbija.

Prethodno je organizator konferencije nevladinog sektora o euroinegracijama zapadnog Balkana, nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje, priopćio da je Thaci potvrdio svoje sudjelovanje na tom skupu 24. travnja.

Na konferenciju Europske integracije zapadnog Balkana, koja se organizira uz podršku veleposlanstva Velike Britanije u Srbiji, pozvani su ministri vanjskih poslova Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova, a sudjelovanje je potvrdio jedino Thaci, dok je šef srpske diplomacije Ivica Dačić rekao da neće doći.

Sudjelovanje na skupu potvrdio je i Thacijev zamjenik Petrit Selimi, britanski veleposlanik u Beogradu Denis Keef, zamjenik šefa Izaslanstva EU u Srbiji, Oskar Benedict, časnik za vezu Beograda i Prištine, Valdet Sadiku, zastupnici oporbe u srbijanskom parlamentu Borislav Stefanović i Dejan Radenković, te predstavnici organizacija i udruga civilnog sektora Sonja Biserko, Dragan Janjić, Molan Antonijević i drugi.

Tenzije traju već danima

Tenzije i uzajamna opipavanja političkih bila na realciji Beograd-Priština traju već nekoliko dana nakon što je priopćeno da je Thaci pozvan na taj skup, a posljednja u nizu poruka je izjava srbijanskog ministra policije kojom najavljuje Thacijevo uhićenje.

Stefanovićevoj izjavi prethodilo je ranije objašnjenje srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića da bi Thaci mogao biti uhićen, jer je ranije raspisana tjeralica za njim i dalje na snazi u Srbiji, iako ju je Interpol skinuo sa svojeg međunarodnog popisa traženih osoba.

Dačić je izjavio ranije u četvrtak da je poziv Thaciju za sudjelovanje na sastanku “neozbiljan pristup ozbiljnim pitanjima” i sugerirao da Thaci ne bi trebao dolaziti u Beograd.

“Smatram da je to neozbiljan pristup važnom pitanju. Kada su predstavnici vlasti u Prištini bili u Beogradu, bila je riječ o skupovima koje smo zajednički organizirali. Očekujem da se oko toga uspostavi kontakt, jer je nemoguće bez međusobnog dogovora ostvarivati takve posjete”, prenijeli su beogradski mediji izjavu Dačića koji je u četvrtak u posjetu Den Haagu.

Thaci je već bio uhićen 2003. godine

Thaci je bio uhićen početkom srpnja 2003. u Budimpešti po međunarodnoj tjeralici koju je za njim raspisao Beograd zbog ratnih zločina na Kosovu, ali je nakon par sati pušten na slobodu.

Thaci je privođen po nalogu jugoslavenskih vlasti iz 1997. u svezi s ubojstvima tri srpska policajca u Glogovcu, na Kosovu, te godine.

Tadašnji šef međunarodne misije UN na Kosovu (UNMIK), njemački diplomat Michael Steiner izjavio je tada za B92 da Thacijevo puštanje na slobodu “nije intervencija s najviše razine već je kooperacija na najvišoj razini”.

Komentiraj

Source:D.V./HINA