Problemi s Pelješkim mostom: Baš kao što je Nacional predvidio, Kinezi traže još 450 milijuna i nisu jedini

Šest mjeseci prije završetka radova pojavio se problem oko završnog financijskog računa za Pelješki most.

Radovi na Pelješkom mostu i pristupnoj cesti na Pelješcu napreduju prema planu, a promet bi trebao krenuti u ožujku sljedeće godine. Tada bi trebao biti završen čvor Brijesta.

Međutim šest mjeseci prije završetka radova pojavio se problem oko završnog financijskog računa. Izvođači radova usmenim su putem investitoru Hrvatskim cestama najavili zahtjeve za isplatu dodatnih troškova, o čemu smo već ranije izvještavali.

Podsjećamo, Nacional je još u kolovozu objavio potvrdu direktora hrvatske podružnice grčke tvrtke Avax SA u kojoj stoji da će konačna cijena izgradnje dvije dionice pristupnih cesta mostu na Pelješcu biti skuplja od ugovorene te kako je posve izvjesno da će sličnu sudbinu doživjeti i preostale dionice pristupnih cesta.

Također, iz tvrtke Strabag, koja u okviru projekta gradi pristupne ceste Pelješkom mostu s kopnene strane i na Pelješcu, također nam je potvrđeno da će i ta austrijska tvrtka od Hrvatskih cesta zatražiti korekciju ranije ugovorene cijene. A budući da su cijene čelika na svjetskom tržištu u posljednjih godinu dana drastično povećane, zahtjev za izmjenu ranije potpisanog ugovora kojim bi se regulirala nadoknada povećanih troškova izgradnje predvidjeli smo da će korekciju cijene zatražiti i kineski CRBC (China Road and Bridge Company).

Zbog povećanja cijene osnovnih materijala i goriva, prije svega čelične armature i benzina, doći će i do značajnog povećanja troškova izgradnje dionica državne ceste Sparagovići (Zaradeže)-Prapratno i Prapratno-Doli na poluotoku Pelješcu, a koje su sastavni dio projekta izgradnje Pelješkog mosta. To je za Nacional potvrdio Koulis Pittaros, direktor tvrtke Avax SA Hrvatska, podružnice grčke tvrtke Avax SA, koja gradi pristupne ceste na dvije spomenute dionice u ukupnoj dužini od oko 30 kilometara.

Butković, kao ni HAC, ne znaju ništa o dodatnim troškovima za Pelješki most: “Ne znamo za dodatnu potražnju Kineza”

Dodatne financijske zahtjeve sada su najavili kineska kompanija CRBC i austrijski Strabag. Grčki Avax još se nije oglasio, ali se i od njega očekuju potraživanja dodatnih financijskih sredstava. Dodatni financijski zahtjevi već su se popeli na oko 500 milijuna kuna. Međutim, točni iznosi bit će poznati kad stignu službeni pismeni zahtjevi, piše Jutarnji list.

Naime, predstavnici kineske kompanije CRBC koji se nalaze na gradilištu mosta i hrvatski konzultanti koji rade za njih napravili su preliminarni izračun dodatnih troškova. Izračunali su kako bi im Hrvatske ceste kao investitor trebale platiti dodatnih oko 450 milijuna kuna, što je više od 20 posto od ukupne vrijednosti ugovora. Između ostalog, uračunato je povećanje cijena čelika, utjecaj pandemije, povećanje cijena radne snage, ali i veće cijene avionskih karata za kineske radnike koji se vraćaju kući.

Kineskoj kompaniji zbog pandemije već je odobreno produljenje roka završetka radova za šest mjeseci, pa se dodatni financijski zahtjevi zbog pandemije smatraju neosnovanim. Ovaj iznos u Hrvatskim cestama i Ministarstvu prometa izazvao je pravu konsternaciju i ljutnju jer se smatra da je izračun prenapuhan i neopravdan, a izračun još nije odobren ni u sjedištu CRBC-a u Zagrebu.

U Hrvatskim cestama jedino su spremni razgovarati o nadoknadi povećanja troškova nastalih uslijed drastičnog povećanja cijena čelika. A sve ostalo se smatra neosnovanim.

Cijena izgradnje Pelješkog mosta još nije konačna jer će ugovore s Hrvatskim cestama korigirati Strabag i CRBC

PELJEŠKI MOST: Grčki Avax kasni s izgradnjom pristupnih cesta i još najavljuje poskupljenje radova

Komentiraj

nacional banner
nacional banner