Probleme sa štitnjačom kod starijih ne treba uvijek liječiti hormonima

Autor:

Goran Kovacic/PIXSELL

Kod starijih osoba prečesto se postavlja dijagnoza hipotireoze, smanjene aktivnosti štitnjače i prepisuju se hormoni što može voditi u nove probleme i troškove bez poboljšanja kvalitete njihova života, upozoravaju znanstvenici.

Nedavni slučaj pacijenta ukazuje na veći problem, navode autori opisanog slučaja u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine.

Svega jedan do dva posto ljudi pati od hipotireoze u kojoj je štitnjača neaktivna i zahtijeva liječenje, navodi Juan P. Brito s klinike Mayo u Rochesteru u Minnesoti. No oko 15 posto osoba ima ‘subkliničku hipotireozu’ odnosno razine hormona koje su između normalne razine i one uz koju se postavlja dijagnoza hipotireoze i to stanje izaziva malo ili nikakve simptome.

Klinička hipotireoza može izazvati konstipaciju, depresiju, umor, suhu kožu i neobjašnjivo debljanje te veću osjetljivost na hladnoću.

Autori predstavljaju slučaj 72-godišnjeg pretilog muškarca s dijabetesom tip 2, povišenim krvnim tlakom i srčanom bolesti koji se žalio na umor svome liječniku. Liječnik je odredio hormone i utvrdio da je razina hormona TSH 7.2 mlU/L.

TSH potiče štitnjaču na stvaranje hormona koji kontroliraju metabolizam pa povišeni TSH ukazuje na to da štitnjača stvara premalo hormona. Normalne vrijednosti TSH su od 0.3 do 5.0.

Starijem pacijentu prepisano je 75 mikrograma dnevno levotiroksina kako bi se liječila subklinička hipotireoza.

Mjeseca dana nakon početka liječenja pacijent je primljen u hitnu službu s osjećajem ‘preskakanja’ srca, otežanim disanjem i bolovima u prsima. Određivanje hormona otkrilo je da je razina TSH pala na 0.1 mlU/L.

Srčani ritam uspostavljen je a terapija štitnjače obustavljena i tri mjeseca kasnije srčani ritam bio je uredan a razina TSH 5.6 mlU/mL što je nešto više od normalnih vrijednosti no njegovi liječnici zaključili su, odvagujući razloge za i protiv levotiroksina, da ne liječe štitnjaču.

Juan P. Brito kaže kako nema pravih argumenata za liječenje subkliničke hipotireoze.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)