STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE: Radi li se o privremenom ili trajnom ukidanju mjera?

Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je kako privremeno obustavlja provedbu stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, javne radove, potpore za samozapošljavanje, potpore za usavršavanje i za zapošljavanje – mjere aktivne politike zapošljavanja kojima je u proteklih pet godina bilo obuhvaćeno oko 250.000 osoba.

Vijest o ukidanju stručnog osposobljavanja, odnosno rada za 2.400 kuna, najviše je pogodila mlade. Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tvrde kako se mjera ne ukida, samo se više neće isplaćivati iz proračuna, već europskim novcem, javlja Dnevnik.hr. Oporba upozorava kako su europska pravila stroža i ovakvom odlukom ugasit će se rad za 2.400 kuna.

Za nova stručna zapošljavanja, u proračunu više nema novca, kao ni za nove potpore za zapošljavanje, samozapošljavanje, usavršavanje i javne radove. Iz HZZ-a pokušavaju smiriti situaciju pa kažu da se mjere nastavljaju, ali umjesto državnim, plaćat će se europskim novcem.

‘Ured kojemu je trebao inženjer građevine, uzeo je mladu osobu kako bi besplatno imao kvalitetnog radnika bez troškova, a radnici s VSS-om su radili za 2.400 kuna. Time je u potpunosti zaustavljeno klasično zapošljavanje mladih. Dakle, mjera će i u budućnosti ostati, ali bitno redefinirana’, priopćeno je iz HZZ-a, piše Dnevnik.hr.

Na pitanje ‘hoće li se mladi ljudi i nakon 23.6. 2016. godine moći prijaviti za stručno osposobljavanje’ iz HZZ-a odovaraju kratko – da.

Bivši ministar rada i saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić upozorava kako se primjerice stariji od 29 godina više neće moći stručno usavršavati.

‘Svaka mlada osoba koja je radila nešto drugo i izvan struke neće moći koristiti mjeru koju smo mi proširili na javni sektor i također će biti ograničena. Prema tome ovo znači ukidanje stručnog osposobljavanja u Hrvatskoj što je sramota’, kazao je za Novu TV Mrsić.

U Ministarstvu tvrde da se mijenjaju mjere koje nisu imale uspjeha. A Mrsić uvjerava – 60 posto mladih nakon stručnog osposobljavanja dobilo je posao u roku od godina dana. Među njima je i 27-ogodišnja Tena Erceg, stručni suradnik psiholog.

‘Vidljivo je da nisu svi bili te sreće i da su nakom stručnog osposobljavanja ostali osposobljeni, ali na burzi’, smatra Tena.

 

Komentiraj