Dan otvorenih vrata međunarodne vojne vježbe “Štit 2017”, u sklopu kojeg je za sve zainteresirane, najviše školske djece, bio izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i materijalno-tehničkih sredstava Protuzračne obrane postrojba Hrvatske kopnene vojske i Slovenske vojske, održan je u petak na vojnom poligonu Rtu Kamenjak u Premanturi u blizini Pule.

Direktor vježbe te načelnik Stožera pukovnije Protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske pukovnik Alen Šimunić izjavio je novinarima kako je ta međunarodna vojna vježba s bojnim gađanjem ciljeva u zračnom prostoru zapravo vježba s najdužom tradicijom u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

“Vojna vježba ‘Štit’ održava se 23. godinu zaredom, a s obzirom na to da je u početku održavana dva puta godišnje, ovogodišnja vježba bilježi svoju jubilarnu 30 provedbu”,  izjavio je pukovnik Šimunić. Kako je dodao, uz pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske, već četvrtu godinu zaredom u vježbi sudjeluju i pripadnici Slovenske vojske. Po njegovim riječima, i ove su godine postrojbe Protuzračne obrane provele bojna gađanja ciljeva u zračnom prostoru, a na samoj vježbi sudjeluje oko 600 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, to jest Oružanih snaga i pedesetak pripadnika Slovenske vojske.

“Iznimno sam zadovoljan provedbom vježbe. Još jednom su na samoj vježbi postrojbe Protuzračne obrane potvrdile spremnost i sposobnost u gađanju ciljeva u zračnom prostoru”, rekao je pukovnik Alen Šimunić te pohvalio suradnju sa slovenskim kolegama.

Potvrdio je da će u utorak na završnoj vježbi biti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, slovenski predsjednik Borut Pahor te hrvatski i slovenski ministri obrane sa suradnicima.

Slovenski časnik u odjelu zapovjedništva logističke brigade Željko Muhič izrazio je zadovoljstvo suradnjom s pripadnicima Hrvatske vojske, zahvalio svima koji su omogućili provedbu vježbe te je poželio da se suradnja nastavi.

Inače, prijenosni raketni sustav, samohodni raketni sustav i lako topničko oružje samo je dio oružja iz kojeg se provodi gađanje ciljeva u zračnom prostoru na ovogodišnjoj vježbi “Štit 2017”.

Komentiraj