Pregled suvremene slovenske fotografije u Klovićevim dvorima

Anto Magzan/PIXSELL

Izložba “Najljepše mjesto na svijetu”, koja donosi pregled vodećih imena suvremene slovenske fotografije, od četvrtka je postavljena u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori.

Predstavljeno je trinaest slovenskih fotografa različitih generacija, odnosno njihove serije radova s autorskim izjavama, koje je izabrala kustosica Sandra Križić Roban, u suradnji s Barvarom Čeferin i Karlom Pudar.

Izlažu Jaka Babnik, Emina Djukić, Tomaž Gregorič, Tanja Lažetić, Radenko Milak i Roman Uranjek, Boštjan Pucelj, Bojan Radovič, Aleš Rosa, Matjaž Rušt i Robert Marin, Jane Štravs, Tanja Verlak.

“Nisam osobiti pobornik nacionalnih izbora jer su oni dvosjekli mač, s obzirom da se autor može malo zaštititi atributom pripadnosti jednom prostoru, narodu, naciji”, rekla je Križić Roban uoči večerašnjeg otvorenja izložbe.

Kao specifičnost slovenske scene izdvaja posvećenost i svijest o prostoru, prirodi, osjetljivoj sponi čovjeka i prirode i slici onoga što drugi misle o Sloveniji kao takvoj.

“To se vidi u nizu radova koji ozbiljno propituju pitanje politike, odnosa prema javnom mjestu, govore o nizu aspekata scene koja se ne bavi sama sobom nego odrazima onoga što se događa na političkom, ekonomskom i globalnom planu”, dodala je Križić Roban, čije je istraživanje aktualne slovenske fotografske scene za izložbu trajalo godinu dana.

Objasnila je kako je naslov dvoznačan, a posjetitelji će ga obilaskom izložbe moći protumačiti na različite načine. “Moguća značenja koja se mogu iščitati su složenija, a donekle se referiraju na rad Matjaža Rušta i Roberta Marina ‘Najljepši grad na svijetu’, koji se ironično odnosi na izjavu ljubljanskog gradonačelnika o Ljubljani.

Još jedna posebnost slovenske fotografske scene, napomenula je, otvorenost je prema svijetu, puno se fotografa  usavršava ili studira u inozemstvu, a u prednosti na domaće autore su i po broju knjiga koje su objavili o svojim radovima.

Po njezinim riječima, ta je izložba pokušaj odmaka od dnevne politike, od odnosa prema drugima na kakav nas prisiljavaju političari i mediji, a bavi se autorima čiji su radovi fotografske naravi i posreduju istražena znanja, težeći dijalogu.

Izložba u Klovićevim dvorima, koju organizira Hrvatski fotosavez u suradnji s ljubljanskom Galerijom Fotografija, bit će otvorena do 2. listopada, a pripremljen je i popratni program – razgovori s umjetnicima i javna vodstva.

Komentiraj