Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon Valonije i Bruxellesa i belgijska regija Flandrija zaštitila životinje

Flandrijska vlada usvojila je odluku koja predviđa kraj uzgoja životinja radi krzna. Ovu povijesnu odluku je inicirao flandrijski ministar dobrobiti životinja Ben Weyts, a ona će označiti kraj uzgoja radi krzna u Belgiji.

U svojoj izjavi, ministar Ben Weyts je naveo: “Uzgoj životinja radi krzna nedavno je zabranjen u Valoniji (2015.) i Bruxellesu (2017.). U Flandriji još postoji 17 farmi koje imaju dopuštenje za držanje 325 000 životinja, a tamo se svake godine ubije preko 200 000 životinja”.

Predstavnik belgijske organizacije za zaštitu životinja GAIA, Michel Vandenbosch, je izjavio: “Uzgoj i ubijanje životinja radi krzna nije više dio našeg vremena, a taj stav podržava i velika većina flandrijskog stanovništva”.

Ankete provedene u Belgiji potvrđuju da tamošnji stanovnici uzgoj radi krzna ne smatraju prihvatljivim. Anketa iz 2015. je pokazala da 85% flandrijskih građana podržava zabranu takvog uzgoja.

Nova zakonska odredba predviđa i zabranu još jedne velike okrutnosti prema životinjama – prisilno hranjenje životinja kako bi se proizveo tzv. ‘foie gras’. U Hrvatskoj je prisilno hranjenje životinja zabranjeno još od 2006. godine.

Broj europskih država koje su donijele zabrane uzgoja životinja radi krzna rapidno raste. Proteklog mjeseca je Luksemburg usvojio zakon koji zabranjuje uzgoja radi krzna, počevši od listopada ove godine. Norveška, jedan od najvećih proizvođača krzna od lisica u svijetu, u siječnju ove godine se obvezala da će zabraniti uzgoj radi krzna. Pet mjeseci prije toga, u kolovozu 2017. godine, Češka je donijela zabranu takvog uzgoja, a stupit će na snagu 2019. godine.

Republika Hrvatska je donijela zabranu uzgoja životinja zbog krzna koja je stupila na snagu 01.01.2017. godine. Ista zabrana stupa na snagu u Srbiji 01. siječnja 2019. godine, koja će se na taj način pridužiti Sloveniji, Makedoniji, Austriji i mnogim drugim državama.

Komentiraj