“Požar na ruskoj nuklearnoj podmornici mogao je završiti globalnom katastrofom”

Da nije bilo nesebičnog čina posade, požar na ruskoj nuklearnoj podmornici mogao je prouzročiti “katastrofu globalnih razmjera”, kazao je u ponedjeljak viši časnik ruske mornarice.

Četrnaest mornara poginulo je 1. srpnja u požaru koji je izbio na podmornici za istraživanje morskog dna u blizini Arktika, no predsjednik Vladimir Putin tek je tri dana kasnije priznao da je vojna podmornica koju je zahvatio požar bila nuklearna, nakon čega je ministar obrane odmah naglasio da je njezin nuklearni reaktor sačuvan.

Ruski dužnosnici su se suočili s optužbama da su pokušali zataškati pojedinosti nesreće o kojoj je ministarstvo obrane službeno izvijestilo tek dan poslije, a tek tri dana nakon incidenta saznalo se da je plovilo imalo nuklearni reaktor, unatoč golemom interesu za to pitanje u susjednoj Norveškoj.

Stradali mornari pokopani su u subotu na groblju Serafimovskoje u Sankt Peterburgu, a tajnovitost njihove misije podcrtava i činjenica da je vrata groblja čuvala vojna policija.

“Svi su dijelili istu sudbinu – da pokušaju spasiti živote svojih kolega, da spase podmornicu i spriječe katastrofu globalnih razmjera, po cijenu vlastitih života”, kazao je Sergej Pavlov, pomoćnih zapovjednika ruske mornarice.

U izjavama koje prenose ruski mediji nije bilo objašnjenja kako je požar mogao izazvati katastrofu globalnih razmjera. Ruski dužnosnici su tek u više navrata kazali da je posada obuzdala požar i izolirala nuklearni reaktor.

Svi stradali mornari su posmrtno odlikovani a četvorica – redom visoki časnici – dobila su najviše odlikovanje u Rusiji – ono Junaka Ruske Federacije.

Rusija do sada nije objavila nikakve detalje o misiji. Posada je uspostavila kontrolu nad požarom na podmornici, sačuvavši nuklearni reaktor, a žrtve su stradale od udisanja otrovnog dima, objavio je Kremlj.

Podmornica nije službeno identificirana a njezina je zadaća proglašena državnom tajnom, no unatoč tajnovitosti ruski mediji izvijestili su da je posrijedi podmornica tipa S-12 ili AS-31 nadimka “Lošarik” i da je istraživala dno Barentsova mora blizu Arktika.

Baza podmornice bila je u Severomorsku na sjeveru Rusije.

U medijskim izvješćima posadu se povezuje s tajnovitom vojnom “Glavnom upravom za istraživanja u dubokim vodama” (GUGI).

Vojni analitičar Novaje Gazete nagađa da je podmornica možda testirala novu tajnu opremu ili je ispitivala uređaje koje su na dnu postavile Sjedinjene Države.

Poznato je da Rusija polaže teritorijalno pravo na Arktik uz argument da se ruski kontinentalni pojas pod morem proteže prema sjeveru.

Pravo na Arktik polažu i Kanada, SAD, Norveška i Danska i njihove argumente analiziraju Ujedinjeni narodi.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner