Nacional

Pompeo želi “popraviti” sporazum s Iranom

Direktor CIA-e Mike Pompeo, kojega je američki predsjednik Donald Trump nominirao za položaj državnog tajnika, rekao je u četvrtak da želi “popraviti” nuklearni sporazum s Iranom, samo nekoliko tjedana uoči ključnog roka koji je Trump postavio za opstanak sporazuma.

Američke sankcije koje su ukinute u sklopu sporazuma postignutog 2015. automatski će se obnoviti, osim ako ih Trump ponovno ne ukine 12. svibnja. Taj je datum Trump odredio kako bi izvršio pritisak na svoje europske saveznike da se “isprave strašni propusti” nuklearnog sporazuma.

Ako Trump na donese odluku o daljnjem ukidanju sankcija, tim bi činom Sjedinjene Države u osnovi izašle iz nuklearnog sporazuma.

Pompeo je na saslušanju u Senatu rekao da bi se nastavio zauzimati za oštriji sporazum s Iranom čak i ako Trump odluči na neće ukinuti sankcije. “Postoji interes Irana da ostane u tom sporazumu. U njihovom je gospodarskom interesu da to naprave”, rekao je Pompeo. On je bio oštar protivnik sporazuma postignutog u vrijeme administracije Baracka Obame.

Sporazum između Irana s jedne, te SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Kine s druge, predviđa ukidanje većeg dijela sankcija Iranu u zamjenu za ograničenja nuklearnog programa.

Komentiraj