POGLED U BUDUĆNOST: Elektricitet i munje iz prsta Nikole Tesle u centru inovacija

U Karlovcu je 9. svibnja otvoren 6,5 milijuna eura vrijedan centar zamišljen kao hommage Nikoli Tesli u kojem posjetitelji mogu posredno zaviriti u njegov um uz pomoć suvremenih i interaktivnih pomagala te otkriti kako je ovaj veliki vizionar i genijalac razmišljao

Interpretacijsko-motivacijski centar Nikola Tesla Experience Center Karlovac, svečano otvoren prije desetak dana, posvećen je nenadmašnom znanstvenom umu kojem mnogi tepaju da je izumio 21. stoljeće. Smješten je na adresi Rakovac 6, tik do Gimnazije Karlovac, škole u kojoj je Tesla maturirao 1873. godine. Upravo je Velika kraljevska realka i posljednja koju je u potpunosti završio. Studirao je poslije u Grazu i Pragu, ali te studije nije zaokružio sveučilišnim diplomama. Ove godine navršava se 150 godina otkako je Tesla završio školovanje u Karlovcu. Ujedno je i 80. godišnjica izumiteljeve smrti.

Nikola Tesla Experience Center Karlovac prostire se na gotovo 800 četvornih metara na tri etaže. Osam tematskih cjelina vodi posjetitelje od odrastanja Tesle u malom ličkom mjestu Smiljanu, preko školovanja u Karlovcu gdje se zainteresirao za elektricitet zahvaljujući svom profesoru fizike Martinu Sekuliću te gdje se nedaleko od škole, na Korani, podno slapa, prvi put upoznao sa snagom rijeke, do odlaska u New York gdje stječe svjetsku slavu revolucionarnim izumima.

Središnji eksponat Interpretacijsko-motivacijskog centra Nikola Tesla Experience Center Karlovac je statua Nikole Tesle Superjunaka, u čiji prst je ugrađena Teslina zavojnica te ga posjetitelji mogu dodirnuti i pritom osjetiti elektricitet. FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Uz pomoć ilustracija, animiranih i dokumentarno-igranih filmova, „tableta“, projekcija, misaonih igara u Centru, posjetitelji mogu otkriti Teslinu životnu filozofiju, saznati kako je došao do svojih najvećih izuma te doznati više o osobama koje su ostavile neizbrisiv trag u njegovu životu poput majke Georgine (Đuke) za koju se smatra da je od nje naslijedio inovativan um do već spomenutog profesora Sekulića. Osim što mogu istražiti Teslin um i saznati nešto novo o njegovu životu, posjetitelji se mogu inspirirati njegovim radom i probuditi vlastitu kreativnost, naučiti nešto novo, a pritom se i dobro zabaviti. Svaki od eksponata može se osjetiti – ili očima, ili ušima ili dodirom što znači da mogu slušati, „skrolati“, tipkati, a tu je i kviz koji potiče na otkrivanje i razmišljanje. Središnji eksponat Centra je statua Nikole Tesle Superjunaka u čiji prst je ugrađena Teslina zavojnica te ga posjetitelji mogu dodirnuti i pritom osjetiti elektricitet.

“Nikola Tesla Experience Center na suvremen i promišljen način upoznaje posjetitelja s iskustvima koja je Tesla stjecao tijekom mladosti i svojih zrelih godina, a mjesto je to i učenja, zabave i promišljanja”, ističe direktorica Turističke zajednice Grada Karlovca Marina Burić koja očekuje da će ovaj projekt postati nova turistička atrakcija i privlačiti na tisuće posjetitelja godišnje. Već na Danu otvorenih vrata Nikola Tesla Experience centra Karlovac bilo je čak 1300 posjetitelja.

‘Centar pomaže i poduzetnicima kod savjetovanja i najma coworking prostora’, kaže direktorica Marušić Britvec

No, Centar ima i drugu dimenziju pa pruža savjete i prostor poduzetnicima-početnicima. Kao što je na otvaranju centra naglasio i premijer Andrej Plenković, centar zapravo kombinira muzej, inovacije, poduzetništvo i turizam, te omogućuje mladima da na atraktivan način stječu saznanja o Tesli.

Centrom upravlja Poduzetnička zona Korana čija je direktorica Martina Marušić Britvec. Ona je objasnila na koji način Centar pomaže poduzetnicima:

“Centar pomaže poduzetnicima u obliku stručnog savjetovanja i izrade poslovnih planova koje mogu dobiti besplatno do kraja 2023. godine. Također mogu iznajmiti mjesto u coworking prostoru na sat, dan ili više dana gdje im je na raspolaganju laptop sa svim potrebnim licencama, stabilna wi fi mreža te mir i tišina za rad.”

Nikola Tesla Experience Center Karlovac prostire se na gotovo 800 četvornih metara na tri etaže i na suvremen i promišljen način upoznaje posjetitelja s iskustvima koja je Tesla stjecao tijekom života, a zamišljen je i kao prostor učenja, zabave i promišljanja. FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Najveći dio prizemlja Nikola Tesla Experience centra Karlovac čini multimedijalna dvorana s kapacitetom od 80 sjedećih mjesta za posjetitelje i govornicom. Dvorana je opremljena pripadajućom multimedijalnom opremom (mikrofoni, kamere, projektori, platna, računalo, konekcijske točke, slušalice za simultani prijevod). Na prvoj etaži opremljena je co-working zona odijeljena staklenom stijenom od ostatka prostora gdje se nalazi 12 radnih jedinica. Na drugoj etaži nalazi se manja sala za sastanke, prezentacije i radionice do 10 ljudi s rotirajućim i fokus kamerama za online sastanke i prezentaciju, mikrofonima, mobilnom pametnom pločom, projektorom i rolo platnom kao i pripadajućim stolovima i stolicama. Terasa druge etaže opremljena je za potrebe ureda na otvorenom, te kao prostor za predah i opuštanje korisnika Centra po uzoru na suvremena radna okruženja velikih kompanija.

Gradnja Nikola Tesla Experience Centra trajala je pet godina i ukupno je u Centar i parkiralište koje dio projekta uloženo 6,5 milijuna eura. Kroz ITU mehanizam osigurano je 3,1 milijuna eura, Karlovačka županija je uložila 2,3 milijuna eura, u financiranju su sudjelovali i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, te  Ministarstvo kulture i medija ukupno s 0,4 milijuna eura, a grad Karlovac osigurao je 0,7 milijuna eura.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner