Plenković: “Smisao dolaska Tonyja Blaira je suradnja s njegovim institutom, on pomaže zemljama u reformskim procesima”

Godišnja konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske održava se u četvrtak i petak, 26. i 27. kolovoza 2021. godine, u hotelu Westin u Zagrebu.

Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uz sudjelovanje posebnog gosta, bivšeg predsjednika Vlade Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Tonyja Blaira.

Premijer Andrej Plenković nakon konferencije obratio se medijima, javlja N1.

Glavni prioriteti u sljedećem razdoblju naravno su ulazak u Schengenski prostor, drugi je članstvo u europodručju, za koji se spremamo da budemo spremni 2023. godine. U sigurnosnom pogledu, kupnja borbenih zrakoplova, strateški mijenja pogled na Hrvatsku, Hrvatska tada u vojnom smislu znatno mijenja svoju poziciju, rekao je Plenković nakon konferencije s veleposlanicima i generalnim konzulima u Zagrebu.

Govorio je i o prihvatu 20 ljudi iz Afganistana.

“Ja sam rekao da smo spremni primiti ljude onih istaknutijih, viđenijih profesija, a isto tako smo osjetljivi na žene i djecu. Taj postupak se odvija tako da se koordiniraju aktivnosti na terenu i sve ostale službe”, rekao je predsjednik Vlade.

“Smisao dolaska Blaira jest suradnja s njegovim institutom, njegova neprofitna uloga je da pomaže zemljama u reformskim procesima. On ima veliki ugled u međunarodnoj zajednici i to je bila tema njegovog posjeta”, rekao je Plenković, dodavši da s Tonyjem Blairom nije razgovarao o, primjerice, pitanju granice sa Srbijom.

Komentiraj