Piletić: “Vlada će nastaviti razgovarati sa sindikatima”

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Marin Piletić ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike  u petak su komentirali dogovor između Vlade i sindikata kao i rast osnovica plaća.

Sindikati javnih službi će u ponedjeljak dati konačni odgovor na kompromisni prijedlog Banskih dvora prema kojem osnovica plaće raste šest posto od ovog mjeseca i još dva posto od 1. travnja iduće godine.

Ponuda Vlade nije dobra

“Ona je dobra za 2022. Ovih šest posto je hvale vrijedan pomak. Međutim, uzimamo da smo vratili razinu kupovne moći u odnosu na početak godine, ali od ovog trenutka inflacija i dalje raste. I svakim mjesecom, svaki porast inflacije, smanjuje dalje našu kupovnu moć. Prebacivanje iz listopada ove godine, pregovore u rujan iduće godine, znači permanentno padanje kupovne moći naših ljudi. To dalje znači odlazak ljudi iz ovog sustava, pa čak i iz zemlje”, objasnio je za HRT.

Ribić je rekao kako će Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja danas donijeti odluku hoće li ponudu Vlade prihvatiti i u ponedjeljak potpisati ponudu.

Vlada će i dalje nastaviti razgovarati sa sindikatima

Piletić je istaknuo kako je Vlada znala od prvoga dana da će se ponuda Vlade preispitivati.

“Takvu smo informaciju dobili od čelnika sindikata javnih službi, koji su našu posljednju ponudu od četiri posto povećanja u ovoj godini, a dva posto od 1. siječnja 2023., tada su središnja tijela donijela odluku da odbijaju i da ne idu na izjašnjavanje, znali smo da će ova sljedeća ponuda, koju je predsjednik Vlade predstavio svim čelnicima javnih i državnih sindikata ići na izjašnjavanje. To za nas nije nikakva novost. Koliko imamo informaciju, izjašnjavanje je u tijeku. Neki sindikati su već javili da je većina njihovih članova već prihvatila ponudu, a neki se još nisu izjasnili”, izjavio je.

Najbitniji su sindikati zdravstva, školstva i policije. Piletić je rekao da državni sindikati prihvaćaju ponudu. Inflacija je dvoznamenkasta, stoga cijena rada pada.

“Šest posto od 1. listopada i treba podsjetiti da je to dodatak povećanju osnovice od četiri posto, koju smo dogovorili u travnju i potpisali svi zajedno Temeljni kolektivni ugovor, gdje je ta plaća bila vidljiva već u mjesecu svibnju. Ako tomu dodamo povećanje plaće za dva posto, od travnja 2023., dolazimo do povećanja plaća od 12. 44 posto u godini dana”, pojasnio je.

Sindikati traže da se ranije sjedne za stol. Piletić je istaknuo kako je Vlada ponudila sindikatima da pregovori počnu opet u rujnu 2023., te da smatra da to nije kasno, piše HRT.

Vlada će nastaviti razgovarati sa sindikatima

“Inflacija je dvoznamenkasta, ali Vlada je ublažila inflatorni učinak, jer je Vlada zamrzla cijene struje i plina”, rekao je.

Rok za pregovore u idućoj godini trebao bi se pomaknuti

Bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić iz SDP-a, rekao je kako je inflacija u godinu dana, od rujna do rujna, došla do 12 posto. U tom razdoblju je bilo jedno povećanje plaća u javnom sektoru i to tek od 1. svibnja. I to četiri posto.

“Na neki način mogli bismo reći da su zaposlenici javnog sektora kreditirali državu. Jer je država temeljem toga, uštedjela dvije, tri milijarde kuna. Sada je došlo vrijeme da se taj kredit vrati. I ovaj potez od šest posto od 1. listopada je u dobrom smjeru”, naglasio je.

 

 

Komentiraj