Petoro ‘manjinaca’ ne želi se još izjasniti o podršci mandataru Domoljubne koalicije i Mosta

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Petoro zastupnika nacionalnih manjina po završetku petog kruga konzultacija na Pantovčaku izjasnilo se u srijedu poslijepodne da još uvijek nemaju stajalište hoće li podržati mandatara Vlade kojega bi  tijekom poslijepodneva predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović trebali predstaviti Most i Domoljubna koalicija.

Kad bude poznato tko će biti mandatar, očekuju da će s njim razgovarati i čuti njegova stajališta kad je riječ o pravima i stajalištima nacionalnih manjina.

Kod hrvatske predsjednice zajedno su bili SDSS-ovci Mile Horvat i Milorad Pupovac, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, romske Veljko Kajatazi, mađarske Šandor Juhas, te češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek.

U medijima se kao mandatar spominje bivši predsjednik Uprave Plive, Tihomir Orešković, no zastupnici manjina to nisu htjeli potvrditi već su istakli da je najavažnije i u interesu političke stabilnosti otvoriti prostor za razgovor.

 “U ovom trenutku ne bismo mogli imati stajalište. Ne poznamo ga, prvi put čujemo za to ime, razgovarat ćemo, vidjeti hoće li se nešto do 18 sati promijeniti”, rekao je Radin te dodao da zajedničkim dolaskom pokazuju da imaju usuglašen pristup.

  • “Najprije želimo vidjeti ima li mandatara, onda ga upoznati, razgovarati i donijeti onda odluku. U ovom trenutku nemamo stajalište”, ponovio je.

Pupovac je istaknuo važnost političke stabilnosti države te naglasio da se manjinci najprije trebaju upoznati s mandatarom. “Želimo se upoznati što bi takva odluka značila za zemlju, Vladu i za manjine i kad na to dobijemo dogovor, onda ćemo znati što će biti naša odluka”, rekao je Pupovac.

Novinare je zanimalo kako gledaju na to da se mandatara izabralo “unutar 24 sata”, a Pupovac i Radin bili su kritični prema cjelokupnom procesu pregovora i stvaranja saborske većine. “Politički prostor je jako kontaminiran dosadašnjim procesom. Ovo nije pregovaranje, ovo je jedinstveno u povijesti usuglašavanja, ne samo u Hrvatskoj. Ova vrsta nedosljednosti koju smo mogli vidjeti je jedinstvena u povijesti procesa konstituiranja većine”, kazao je Pupovac.

Upozorava da to manjince dovodi u vrlo zahtjevnu situaciju “kad je posrijedi izbor i odlučivanje. “A, s druge strane, i predsjednicu Republike, jer riječ je o iznimno važnom pitanju osiguravanja stabilnosti”, rekao je te ocijenio da takva situacija, nažalost, ne jamči partnerstvo koje može ostvariti stabilnost.

“Procedura je anomalna, drukčija od svih procedura s kojima smo se dosad upoznali u Hrvatskoj, a vjerojatno drukčija i od procedura u EU. Previše je promjena i u takvoj vrsti meteža teško želimo sudjelovati. Moramo, jer želimo stabilnost zemlje, ali dajte nam da malo dišemo”, rekao je, pak, Radin.

Potvrdio je i da su zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj te bivši SDSS-ovac Mirko Rašković svoje potpise potpore dali Domoljubnoj koaliciji.

Komentiraj