PARIZ Aznavour pokopan u armenskoj katedrali

EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Posljednji ispraćaj francuskog pjevača Charlesa Aznavoura, koji je umro u dobi od 94 godine, održan je u subotu u armenskoj katedrali Sv. Ivana Krstitelja u Parizu gdje je i pokopan u obiteljskoj grobnici.

Novinari i javnost nisu imali pristupa katedrali gdje se pogreb odvijao u krugu najbližih osoba, među kojima su bili pjevač Serge Lama, gumica Emanuelle Beart i voditelj Michel Drucker.

Pogrebna povorka se zatim uputila prema groblju Montfort-l’Amaury, gdje počivaju roditelji Charlesa Aznavoura i sin Patrick, koji je umro u dobi od 25 godina. Po završetku pogreba groblje je bilo otvoreno za javnost.

U Armeniji, odakle pjevač potječe po roditeljima, subota je bila dan žalosti i zastave su bile spuštene na pola koplja, a u crkvama su se služile mise zadušnice.

Velikan francuske i svjetske glazbene scene Charles Aznavour, pravim imenom Shahnourh Varinag Aznavourian umro je u ponedjeljak u dobi od 94 godine u svojem domu u Alpillesu. Taj istinski veleposlanik francuske kulture upravo se vratio s turneje po Japanu, a ljeti 2018., bio je prisiljen otkazati nekoliko koncerata jer je pri padu slomio ruku.

Aznavour je rođen kao Shahnour Varinag Aznavourian u Parizu i odrastao je na lijevoj obali Seine. Roditelji su mu bili Armenci. I njegov otac je pjevao, no obitelj je izdržavao radeći kao kuhar i šef sale u restoranima, a majka mu je bila glumica.

U karijeri dugoj više od 70 godina prodao je više od 100 milijuna ploča u 80 zemalja širom svijeta. Snimio je 1200 pjesama, njegova je glazba korištena je u više od 80 filmova, a pjevao je na sedam jezika. Njegove pjesme izvode Bob Dylan, Elvis Costello, Placido Domingo, a CNN ga je svojedobno proglasio “zabavljačem stoljeća”.

 

Komentiraj