EPA/GIUSEPPE LAMI

Papa ponovo zaobilazi Argentinu, što otvara mnoga pitanja

Papa Franjo odlazi u ponedjeljak šesti puta u svom pontifikatu u Latinsku Ameriku, ali ponovo će zaobići svoju domovinu Argentinu, što izaziva mnoga pitanja.

“Na svim tim putovanjima mogao bi biti izmanipuliran, posebno u Argentini”, rezimirao je talijanski povjesničar Gianni La Bella iz katoličke zajednice Sant’Egidio, neslužbenog diplomatskog ogranka Vatikana.

U gotovo pet godina pontifikata, prvi latinoamerički papa u povijesti je posjetio veći dio zemalja Latinske Amerike, od Brazila, Paragvaja, Bolivije, Meksika, do Kube, Ekvadora i Kolumbije. Brojni promatrači u Vatikanu i Argentini smatraju da njegove poruke poprimaju posebnu težinu u njegovoj domovini, gdje se često tumače kao političke intervencije i prave strelice upurene u ultraliberalnog argentinskog predsjednika Mauricia Macrija.

“Mislim da se Franjo boji da bi jaka polarizacija u Argenitni mogla naštetiti njegovoj pastoralnoj dužnosti”, ocijenio je La Bella koji je u rujnu pratio Papu u Kolumbiji.

“On je uvijek bio stjegonoša kulture susreta, dijaloga, traženja dodirnih točaka uz rad u korist zajednice. Mislim da se Argentina nije razvijala u smjeru dogovora, dijaloga i pravih državnih politika dostojnih tog imena”, ocijenio je Gustavo Vera, argentinski aktivist koji je bio povezan s Jorgeom Bergogliom u Buenos Airesu.

On drži da je odluka da se ne odlazi u domovinu u kojoj je proveo većinu života vrlo osobna. “On pokušava ne biti čimbenik podjele, oportunizma ili sektaštva. Mislim da ostavlja tu destinaciju za kraj. Mislim da će se Franjo vratiti u svoju dragu domovinu kada bude osjećao da će djelovati kao čimbenik koji ujedinjuje i stvara uvjete za dijalog”, zaključio je Gustavo Vera.

Komentiraj