PANENIĆ “Zakon o vodama je Hepi lex”

HINA/ Tomislav PAVLEK

Današnja saborska sjednica ponovno je započela zahtjevima za stankama. Tomislav Panenić zatražio je stanku u ime Mosta zbog nastavka privatizacije HEP-a. Željko Glasnović želi govoriti o javnoj upravi. Branko Bačić stanku je tražio zbog aktualne političke situacije, a Gordan Maras zbog unutarnje-političkih i gospodarskih odnosa.

Nakon stanke, Panenić je upitao zašto u Saboru dolaze zakoni koji vode privatizaciji HEP-a te pozvao vladajuću većinu da jasno kaže kako žele privatizirati HEP. “Neka to stave u program, a ne da moramo imati zakone poput Zakona o vodama kojim se rješava ključna prepreka”, rekao je Panenić.

Mostov zastupnik dodao je kako izmjenom zakona ‘koji je navrat nanos uvršten u dnevni red’ svi skupa sudjeluju u poduhvatu koji Vlada ne želi priznati, a to je privatizacija HEP-a. “Za koju godinu ponovno ćemo imati slučaj Ine. Zakon o vodama nije više Zakon o vodama, nego Hepi lex”, poručio je Panenić.

“Napravite odluku da je to program Vlade, stanite iza toga i nemojte da više moramo mi sudjelovati u raspravama u kojima imate prikrivene namjere”, kazao je bivši ministar u vrijeme prve Vlade HDZ-a i Mosta, koji je bio zapitao i: “U kojem trenutku će netko izaći s božićnom poslanicom i reći nećemo kupiti Inu, ali ćemo privatizirati HEP”, istaknuo je Panenić.

HDZ-ov Darko Horvat podsjetio je na 2002. godinu, u kojoj je tadašnja Vlada donijela Zakon o privatizaciji Ine i Zakon o privatizaciji HEP-a. “Po tom zakonu je privatizirana Ina, ali nakon uviđene pogreške 2010. tadašnja Vlada predložila je da se ne bavimo više Zakonom o privatizaciji HEP-a jer je konstatirano da se HEP ne može privatizirati bez posebnog zakona, dijaloga i odluke u Saboru. Dođe li do bilo kakvih razgovora za IPO HEP-a, taj se događaj neće dogoditi bez posebnog zakona i široke javne rasprave”, rekao je Horvat.

SDP-ov Gordan Maras je, pak, govorio o zaduženjima i Gradu Zagrebu.

MARAS “Bandić će za Plenkovića i Hasanbegovića napraviti sve”

Komentiraj