Organizacija OceansAsia pozdravila zabrane korištenja jednokratne plastike

Davor Puklavec/PIXSELL

Organizacija OceansAsia je vrlo aktivna u promociji, zagovaranju ekoloških tema i realizaciji projekta za trajnu zaštitu nekih područja oceana.

Teale Phelps Bondaroff je voditelj odjela za istraživanje organizacije i u kratkom razgovoru za medije je naveo nove zabrinjavajuće brojke i statistike o plastičnom otpadu u morima. Problem nije postao  manji ni za vrijeme pandemije koronavirusa. I dalje je glavna teškoća odvajanje plastičnog otpada, prije nego krene organizirana akcija sakupljanja i uklanjanja iz vode. Manje nakupine plastike tada se “razgrađuju” u mikroplastiku…

Phelps Bondaroff je pozdravio i pohvalio američke države, koje su zakonom zabranile upotrebu, korištenje i izdavanje jednokratne plastike u prodavaonicama, samoposlugama, tržnicama, restoranima brze prehrane. Zadovoljan je i što vlasti, gradovi i lokalne zajednice u Velikoj Britaniji  žele ograničiti i zabraniti korištenje jednokratne plastike, što je novi veliki korak u skladu s Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama i dobra odluka za čišću budućnost.

Građani u brojnim svjetskim zemljama će uskoro morati početi koristiti višekratne vrećice za kupovinu, košare, kolica i slično, dok će se recikliranje plastike doseći višu razinu.

Organizacija za očuvanje oceana se osim problema plastike, najviše bori protiv ilegalnog ribolova te lova na morske pse, koji se ubijaju samo zbog leđne peraje.

Komentiraj