Oko trideset milijuna Europljana se često osjeća usamljeno

Emica Elvedji/PIXSELL

Oko trideset milijuna Europljana se često osjeća usamljeno, to je oko sedam posto od ukupne populacije, pišu euronews.com. Tom statističkom podatku je izrazito doprinijela pandemija koronavirusa i nedavna duga karantena. Mlađa populacija je to posebno istaknula tijekom provođenja društvenog istraživanja.

Osjećaj tuge zbog manjka druženja je povezan uz osjećaje da usamljene osobe nemaju s kim razgovarati, da su odsječeni od svijeta, izostavljeni. Negativna strana samoće, koja je inače svima potrebna, je usamljenost. Usamljene osobe se osjećaju na neki način izolirano i izdvojeno i kada su u društvu. Zaključuje se kako je usamljenost loša za zdravlje.

Građani južne i središnje Europe su usamljeniji od stanovnika na zapadu i sjeveru Europe. Zanimljivo je da statistika pokazuje da su starije osobe u prosjeku manje usamljene od nekih mlađih dobnih skupina.

Pandemija koronavirusa je stavila naglasak na društvene mreže i tehnologiju, koji bi se trebali koristiti s ciljem ostvarivanja zdravih i prijateljskih kontakata. Mali broj osoba, koje su se inače osjećale vrlo usamljeno, su tijekom pandemije ostvarile nova prijateljstva. Tome su pridonijele razne digitalne inicijative grupa, institucija i organizacija.

Komentiraj