Odbor za Ustav o promjeni Poslovnika Sabora

HINA/ Tomislav PAVLEK

Na dnevnom redu sjednice saborskog Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav je Odluka o otvaranju javne rasprave o nacrtu Prijedloga poslovnika o izmjenama i dopunama Poslovnika Hrvatskog sabora.

Vladajući su predložili da se aktualno prijepodne pretvori u aktualni sat, koji bi se održavao svakog mjeseca. Članovima Vlade postavljalo bi se 15 pitanja, od čega bi osam pripalo oporbi, a sedam vladajućima.

Predsjednik Odbora, Željko Reiner, smatra da bi se time dobilo na aktualnosti, jer bi se članove Vlade ispitivalo 11 puta, a ne samo četiri puta godišnje, te na dinamičnosti jer bi pitanje i odgovor trajali do minutu i pol, pri čemu zastupnik više ne bi imao mogućnost izraziti (ne)zadovoljstvo odgovorom, piše N1.

Uredio bi se i institut replike, koja bi se skratila s dvije na jednu minutu, a zastupnik bi po točki dnevnog reda mogao replicirati najviše tri puta, a zastupnici unutar istog kluba više si ne bi mogli međusobno replicirati.

Najviše bure među zastupnicima izazvao je prijedlog preseljenja stanki u ime Kluova zastupnika, koje bi se s početka sjednice prebacile u termine od 15 do 16 sati.

Komentiraj