Novi skandal u Hrvatskoj vojsci, piloti prevozili švercera oružja

U Hrvatskoj vojsci izbio je novi skandal. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, trojica pilota hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojne baze u Zemuniku pod istragom su civilne i vojne policije.

Piloti su vojnim helikopterom prevozili švercera oružjem, a policija je pretragom njihovih domova pronašla i veću količinu vojnog streljiva.

“Oni su udaljeni iz letačke službe i uskraćena su im određena materijalna prava koja su vezana za letački dodatak”, kazao je brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Mikić je dodao da se radi o izoliranom slučaju. “To se u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu dosad nije dogodilo. I dalje ćemo poduzimati mjere da spriječimo takve slučajeve”, rekao je Mikić.

Trojica pilota prije dva su mjeseca i to u vrijeme svojih, već planiranih vojnih zadaća u helikopteru  su prevezli 36-godišnjaka kojeg se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružja. Mikić naglašava kako u helikopteru nije prevoženo nikakvo naoružanje.

Kako bi mu prikrili trag, muškarca su prerušili. U vojnu bazu u Zemuniku ušao je u odori vojnog pilota. Sporni let od nešto više od sat vremena od Zadra i okolice do Velebita, utvrđeno je, ranije je bio isplaniran. Nije poznato jesu li se i gdje zaustavljali.

Javnost je o slučaju prva obavijestila zadarska policija, koja je, neslužbeno, prije pretresa imala dojavu. ”Kod njih je pretragom doma, poslovnih prostora, osobnih vozila i plovila pronađena veća količina streljiva vojnog podrijetla”, kazala je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Pali su s gotovo 8000 komada raznog streljiva, ali i spremnicima većih kapaciteta nego što je zakonom dozvoljeno. Kako Dnevnik.hr neslužbeno doznaje, dio zaplijenjenog streljiva je iz Domovinskog rata.

Muškarac kojeg su “skrivali” u helikopteru otprije je poznat policiji. Pušten je na slobodu uz mjere opreza. Pilotima prijeti stegovni postupak pred Vojno-stegovnim sudom.

Komentiraj