Novi roman G.R.R. Martina “Vatra i krv” izlazi na hrvatskom

U izdanju Lumen izdavaštva početkom srpnja izlazi prvi svezak novoga romana planetarno popularnoga pisca Georgea R. R. Martina, autora serijala “Pjesma Leda i Vatre” po kojem je snimljena hvaljena HBO-ova serija “Igra prijestolja”, koji pod naslovom “Vatra i krv” uz bogate ilustracije Douga Wheatleyja govori o tome “što je prethodilo svemu, 300 godina prije ‘Igre prijestolja'”.

“Objavljivanje Martinova novog romana ‘Vatra i krv’ kulturni je događaj godine, baš kao i novi album Nicka Cavea ili premijera Baletnog ansambla Carskoga ruskog baleta iz Moskve”, smatra urednica Lumen izdavaštva Miroslava Vučić.

Zahtjevniji su čitatelji desetljećima smatrali fantasy nedovoljno ozbiljnim, ali žanr se u međuvremenu razvio tako da danas njime vladaju vrhunski autori čije su pripovjedačke vještine odavno prešle granice žanra, ističe. Među tim izvrsnim autorima svakako je najpoznatiji George R. R. Martin, čiji se serijal “Pjesma Leda i Vatre” pretvorio u globalni fenomen već na početku, čim su romani objavljeni, a posebno nakon što je pojavila TV serija “Igra prijestolja”.

“Ponovno živimo u vremenu koje treba heroje, a Martin piše herojski fantasy. Zapravo, nitko ne piše fantasy kao Martin. On je istinski fenomen koji je obogatio žanr fantasyja i unovačio u svoju vojsku čitatelja čak i one koji ni slutili nisu da će ikada čitati fantasy priču ispripovijedanu na sedam tisuća stranica“, napominje Vučić.

Martin je neobičan po mnogo čemu, “pa i po pričanju te svoje lude priče u koju je poput centripetalne sile uvukao čitatelje s različitih meridijana, i mlade i one druge, i koji vole fantasy i koji ga inače ne čitaju”, dodaje. Također, on je jedan od onih pisaca koji se ne libi ubiti važne likove svoje priče. “Taj naratološki postupak iznenađuje, odudara od postupaka uobičajenih u zakonitostima žanra, no samim time Martin se razlikuje od svojih prethodnika i suvremenika. Autor je postigao ono što je svakome piscu fantastike najvažnije – iznenaditi čitatelja i učiniti ga ovisnikom o priči”, ocjenjuje Vučić.

Zagreb, 26.6.2019. – U izdanju Lumen izdavaštva poèetkom srpnja izlazi prvi svezak novoga romana planetarno popularnoga pisca Georgea R. R. Martina, autora serijala “Pjesma Leda i Vatre” po kojem je snimljena hvaljena HBO-ova serija “Igra prijestolja”, koji pod naslovom “Vatra i krv” uz bogate ilustracije Douga Wheatleyja govori o tome “što je prethodilo svemu, 300 godina prije ‘Igre prijestolja'”.
foto HINA/ LUMEN/ ml

Umjesto da se prihvati pisanja završnog dijela serijala “Pjesma Leda i Vatre”, dvosveščanog romana “The Winds of Winter” (Vjetrovi zime), i napokon završi tu priču, pisac se odlučio vratiti u prošlost, točnije 300 godina prije “Igre prijestolja”.

Njegova nova knjiga “Vatra i krv”, opremljena s 80 crno-bijelih ilustracija poznatoga strip crtača i dizajnera Douga Wheatleyja, govori o onome što je prethodilo svemu, 300 godina prije “Igre prijestolja”, kad su Zapadne Zemlje osvojili Targaryeni – najintrigantnija plemićka obitelj iz Martinova fascinantnoga svijeta.

“Prije mnogo stoljeća jedina loza gospodara zmajeva – kuća Targaryen – koja je preživjela Propast Valyrije, nastanila se na Zmajkamenu. ‘Vatra i krv’ dočarava nam njihov uspon, od legendarnog Aegona Osvajača, tvorca Željeznoga prijestolja, tijekom naraštaja Targaryena koji su se borili da zadrže to sjedište, sve do građanskog rata koji je zamalo zauvijek razorio njihovu dinastiju”, stoji u najavi.

Prodaja Martinova novog romana u prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa i Marka Kovačića započinje u četvrtak, 4. srpnja, u zagrebačkoj knjižari Arkadija, točno u 18 sati.

“U Martinovome svijetu nitko nije siguran, a pravda nije zajamčena. Na nju valja čekati, spora je, ali dostižna, pa su čitatelji ipak nagrađeni sretnim završetkom. No valja zapamtiti prvo pravilo za čitanje Martinova serijala – nikad se ne smijete opustiti“, poručuje se u najavi.

Komentiraj