NJEMAČKA Uhićeni Sirijac povezan je s Islamskom državom

EPA/HENDRIK SCHMIDT

Njemačka policija u ponedjeljak je priopćila kako su uhitili 22-godišnjeg Sirijca Jabera al-Bakra nakon dvodnevne potjere te dodali kako je osumjičenik najvjerojatnije povezan s terorističkom skupinom Islmska država, javljaju njemački mediji.

Al-Bakr, koji je u Njemačku stigao kao izbjeglica u veljači 2015. godine, uhićen je u ponedjeljak u stanu u istočnonjemačkom gradu Leipzigu. Tražio je pomoć od drugog Sirijca, koji je pozvao policiju, nakon što je al-Bakra pustio da prespava u njegovom stanu, a potom ga je svezao da ne pobjegne.

Potjera za 22-godišnjakom započela je nakon što je policija pronašla eksploziv u njegovom stanu u gradu Chemnitzu, južno od Leipziga. U prvoj raciji njegovog stana, al-Bakr je izbjegao uhićenje. “Metode i ponašanje osumnjičenika ukazuju na Islamsku državu”, rekao je šeg policije Joerg Michaelis.

Dodao je da je osumnjičenik preko Interneta tražio podatke kako se rade bombe. “Prsluk s eksplozivom bio je gotovo spreman”, dodao je šef policije. Policija je u njegovom stanu pronašla detonator, eksplozive i kilogram kemikalija. Pronađeni eksploziv bio je isti kojim su se služili militanti prilikom anapda na Pariz prošle godine i na Bruxelles ove godine.

Komentiraj