Nenad Bakić i Gordan Lauc pokrenuli web stranicu ‘Pandemijski realizam’, poručuju da bi djeca trebala u školu

“Edukacija javnosti jedan je od najsnažnijih mehanizama u borbi protiv svih bolesti, pa tako i ove pandemije. Jako je važno usuglasiti se oko stvari koje nisu sporne i onda ih uporno ponavljati kako bi ih svi zapamtili. Zbog toga smo definirali temeljne postavke za koje smatramo da predstavljaju realistični pristup upravljanju pandemijom i nude optimalni put izlaska iz ovog globalnog problema. Protiv smo dogmatskog pristupa ‘najoštrijim mjerama’ (lockdown), kao i tvrdnjama da ne trebaju nikakve mjere”, navodi se na početnoj stranici Pandemijski realizam, koju su zajedno pokrenuli matematičar i poduzetnik Nenad Bakić te znanstvenik Gordan Lauc.

Na stranici ‘Pandemijski realizam’ objavljena je dorađena verzija dokumenta ‘Temeljne postavke pandemijskog realizma’, kojeg je Gordan Lauc prije tjedan dana objavio na Facebooku. Ispod teksta o ‘načelima pandemijskog realizma’ Bakić i Lauc navode:

“Autori nisu epidemiolozi ili imunolozi iako jedan autor (Gordan Lauc) ima značajne reference u epidemiologiji. Ovdje prezentirani autorski tekstovi nisu bili peer-reviewed u znanstvenim časopisima. Koristimo samo javno dostupne podatke. Modeli i procjene uključuju velike nesigurnosti i nisu zamišljeni kao smjernice za javne zdravstvene politike nego kao platforma za javnu prezentaciju ideja i javnu raspravu”.

Nenad Bakić na svom je Facebook profilu u subotu objavio tekst u kojem navodi da je dio dokumenta posvećen djeci u školama.

Napisao je:

“Djeca nisu ‘vreće virusa’!

Gordan i ja smo doradili naš tekst Pandemijski realizam i, posebno, dodali dio o djeci u školama. Ako se bojite što vaše dijete ide ili će ići u školu, pogledajte najnovija istraživanja o obolijevanju djece i njihovoj ulozi u širenju pandemije.

Primjerice, upravo jučer je objavljeno veliko njemačko istraživanje. Prema njemu, djeca stara 1-10 godina imala su tri puta manju seropravalenciju nego njihovi roditelji (koji su isto imali malu).

Ako vam se sviđa, podijelite da roditelji vide.

Jako je loše koristiti djecu kao monetu u političko-epidemijskim borbama, kao i u raspravama odraslih, meni se to jednom dogodilo da kad sam spomenuo ‘kakve će ovo zemlja biti u kojoj će ti/nam živjeti djeca’ da čovjek kaže ‘spominjao si mi djecu’ (inače lockdowner). U stvari mislim da je najbolje gledati zemlju kroz prizmu djece, kakva će ovo država biti za njih, jednom.

Nemamo im pravo oduzimati budućnost. A što se tiče ovih što se zalažu za zabranu škola, shvatio sam da većinom nemaju djecu školskog uzrasta – oni bi to s tuđom djecom.”

Komentiraj