EPA

NEMA MIRA PKK napao kontrolnu točku, ubijena dva turska policajca

Kurdski militanti su u nedjelju rano ujutro u jugoistočnoj Turskoj digli u zrak automobil bombu u blizini policijske kontrolne točke, pri čemu je dvoje policajaca poginulo dok je pet ranjeno, doznaje se iz sigurnosnih izvora.

Od prekida primirja u srpnju ove godine između turskih vlasti i kurdskih gerilaca, u sukobima dviju strana već je poginulo više od 100 policajaca i vojnika te nekoliko stotina kurdskih pobunjenika, nakon čega je mirovni proces, pokrenut 2012., otišao u nepovrat.

Turski izvori javljaju da su snage sigurnosti u obližnjoj bazi u pokrajini Sirnak nakon napada auto bombom bombardirale planinsko područje na kojem se nalaze borci Radničke stranke Kurdistana (PKK). U napadu na PKK turski komandosi su imali potporu jurišnih helikoptera Cobra.

Gerilci PKK su također u nedjelju izvršili napad na policiju u okrugu Silvan u pokrajini Diyarbakir, ubivši jednog policajca. U istoimenom gradu, najvećem na pretežito kurdskom jugoistoku zemlje, uveden je policijski sat.

PKK je započeo pobunu protiv Ankare 1984. godine. U tom je sukobu do danas poginulo više od 40.000 ljudi, a predsjednik Tayyip Erdogan poručuje da će se borba nastaviti sve dok “ne ostane ni jedan terorist”. Tursku 1. studenoga očekuju prijevremeni parlamentarni izbori.

Komentiraj