Nema dogovora ugostitelja i Vlade

Ništa nije dogovoreno na sastanku ugostitelja i poduzetnika u Vladi, ali je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio kako će “sve objaviti nakon vikenda”.

“Mi smo prokomentirali sve zahtjeve i uzeli smo si vrijeme da razmislimo tijekom vikenda. Mjere koje će ostati su između 2000 i 4000 kuna za plaće radnika. Mjere Covid kredita, omogućena su dodatna sredstva. Na sastanku su bila trojica ministara, sve ćemo objaviti nakon vikenda”, kazao je Aladrović.

“Postoje dva modela. Bitno je da smo vidjeli ta dva modela. Poslodavci su pokazali razumijevanje za ograničenja fiskalnog proračuna. Postoji određeni prostr za djelovanje vlade. Naći ćemo neko rješenje”, dodao je Aladrović. “Proračun je do sada sve izdržao. I dalje ćemo se ponašati odgovorno”, rekao je.

Na konstataciju da je pomalo nepzbiljno da sutra kreće zatvaranje, a mjera za pomoć nema, Aladrović kaže da se ne slaže, prenosi Index.hr.

“Mjese su do sada bile pravodobne, bit će i dalje. Dizanje tenzija je neodgovorno i neprihvatljivo. Stojimo svi ovdje zajedno”, rekao je Aladrović.

“Pritisak javnosti i gospodarstva je opravdan. Tijekom prvog vala imali smo dobar model i mjere su bile pravovremene. Sjeli smo, naći ćemo određena rješenja. Naš dijalog bi bio kudikamo lakši kada bismo znali kako će se sve skupa razvijati”, rekao je Marić.

“Ne govorimo o milijardama kuna. Sve ćemo objaviti u idućim danima”, dodao je.

Marić je kazao i da vlada ostaje na procjeni da će BDP u ovoj godini pasti 8 posto.

Marin Medak kaže da su ugostitelji predstavili dvadesetak stavki.

“Vidjeli smo da ne možemo sve danas dogovoriti. Idemo riješiti to. Imamo jako, jako puno problema. Radimo zajednički na rješenju problema. Imamo toliko problema da ih sada ne možemo riješiti”, rekao je.

“Ako budu mjere, bez posla neće ostati nitko”, dodao je.

Sastanak u Vladi održan je nakon što je premijer Andrej Plenković jučer predstavio nove mjere protiv koronavirusa, prema kojima se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima.

Od predstavnika vlade na sastanku su bili ministar financija Zdravko Marić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Glavna tema su mjere kojima vlada planira obeštetiti poduzetnike kojima će zbog novih mjera biti onemogućen rad.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica izjavio je uoči sastanka kako je važno da se danas postigne dogovor.

“Danas moramo sve dogovoriti. Ne smije biti drugoga kruga pregovora, to je ključna činjenica”, izjavio je Letica.

Kazao je i kako ne smiju odustati od svojih zahtijeva, jer to je jedino što im preostaje za njihov rad i poslovanje. “Sve što tražimo je realno, svi zahtjevi su realni i na tome trebamo inzistirati”, rekao je.

Na opasku kako vlada šalje poruku da (ugostitelji) moraju biti svjesni stanja u proračunu, odgovorio je kako su ugostitelji toga svjesni. “Zato smo ponudili taj model gdje mi njih faktično kreditiramo, ne tražimo novac odmah nego kroz period od tri godine”, rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentiraj