NE ODSTUPA NI MILIMETRA Dodik se spreman pokloniti žrtvama u Srebrenici, no ne priznaje genocid

Autor:

Bosnian Serb secessionist leader Milorad Dodik attends the "Srpska Is Calling You" rally, in Banja Luka on April 18, 2024.  Bosnian Serbs protested on April 18, 2024, in Banja Luka against a potential UN resolution declaring July 11 an international day to remember the Srebrenica genocide. Bosnian Serb forces captured Srebrenica -- a UN-protected enclave at the time -- on July 11, 1995, a few months before Bosnia's inter-ethnic war ended. In the following days they summarily killed some 8,000 Bosnian Muslim men and boys from the eastern town. Under a settlement to end the war, Bosnia was divided into two semi-autonomous zones, one run by Bosnians and Croats, and another by Serbs, with Banja Luka as its capital. Dodik, president of the Serbian entity, has been demanding even greater autonomy.,Image: 865970457, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

ELVIS BARUKCIC/AFP/Profimedia

Srpski čelnik u BiH Milorad Dodik izrazio je u četvrtak spremnost posjetiti Memorijalni centar Potočari u Srebrenici i položiti cvijeće na zajedničkom obilježju postavljenom u spomen na masakr počinjen u ratu nad Bošnjacima, no pri tome je ponovno opovrgnuo da se tamo dogodio genocid.

U intervju za novinsku agenciju Republike Srpske Dodik je najavio kako će vlada i cijelo vodstvo ovoga entiteta zasjedati u Srebrenici 2. svibnja 2024. kada se pred Ujedinjenim narodima održava rasprava te očekuje glasovanje o Rezoluciji o osudi genocida u tom gradu u ljeto 1995. godine.

Rezoluciju podupire 20-tak država, među kojima su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka te očekuje se njezino usvajanje.

OŠTRA REAKCIJA IZ DEŽELE Vučić: Ispričavam se građanima Slovenije, ali…

Cilj je internacionalizirati stradanje Bošnjaka u Srebrenici, gdje je počinjen najveći ratni zločin na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Vodeći srpski dužnosnici iz Beograda i Banja Luke, predsjednici Aleksandar Vučić i Milorad Dodik tvrde kako se radi o pokušaju svaljivanja krivnje na srpski narod.

‘Valjda neću dobiti kamen u glavu’

Republika Srpska neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se odlučivati u Općoj skupštini UN, jer je sve što je u njoj napisano laž. BiH na temelju toga da se jedan narod u njoj kvalificira kao genocidan, a drugi slavodobitan, ne može živjeti”, rekao je Dodik.

Svejedno izrazio je spremnost pokloniti se žrtvama masakra u Srebrenici.

DRAMA S VUČIĆEM U NEW YORKU ‘To je zamka. Ne zna se tko je bio odvratniji, Slovenci ili…’

“Ako nam bude pružena prilika 2. svibnja odnijet ćemo vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga. Ne bojim se da bih mogao proći kao Vučić koji se došao pokloniti žrtvama, izjaviti sućut, a dobio je kamen u glavu i nitko za to nije odgovarao“, istaknuo je Dodik.

On vjeruje da Rezolucija o Srebrenici ipak neće dobiti potrebnu većinu na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije donio je osam presuda protiv vodećih srpskih političkih i vojnih dužnosnika u kojima je pokolj više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i mladića u ljeto 1995. godine na području Srebrenice i Žepe nazvao genocidom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.