‘POD VELIKIM PRITISKOM…’ Dodik ponovno u Rusiji, sastao se s bliskim Putinovim suradnikom

Autor:

18.04.2024., Banja Luka, Bosna i Hercegovina -  Veliki miting pod nazivom "Srpska te zove" odrzava se na Trgu Krajine, a povod za okupljanje je, kako navode organizatori, rezolucija o Srebrenici o kojoj ce se raspravljati u svibnju u Generalnoj skupstini UN-a. predsjednik Republiek Srpske Milorad Dodik Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Dejan Rakita/PIXSELL

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ponovo je otputovao u Rusiju kako bi tamo iskazao želju za jačanjem odnosa s režimom Vladimira Putina, a u utorak je, tijekom sastanka s čelnikom ruskog Vijeća sigurnosti Nikolajem Patruševim, to i potvrdio.  

Dodik je otputovao u Sankt Peterburg gdje će sudjelovati na međunarodnom sigurnosnom forumu kojega organiziraju ruske vlasti, a tamo je poveo i ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, s čijom je strankom u koaliciji na državnoj razini.

Kako je izvijestio javni servis Republike Srpske (RTRS), Milorad Dodik se odmah sastao s Patruševim, koji slovi za jednog od najbližih Putinovih suradnika.

Njih su dvojica razgovarali o suradnji RS i Rusije, a Patrušev je posebice hvalio dobre osobne odnose Dodika i Putina.

“Vaši odlični osobni odnosi s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom vode odličnim odnosima RS i Ruske Federacije”, kazao je Patrušev na sastanku dodajući kako je svjestan da je RS zbog toga izložena velikim pritiscima.

Dodik mu je pak uzvratio konstatacijom kako ga pritisci neće pokolebati. “Trpimo velike pritiske ali ostajemo predani dobrim odnosima s Rusijom”, izjavio je Dodik.

Aktualni predsjednik RS, koji je pod sankcijama SAD i Velike Britanije, u Rusiju je otputovao u trenutku kada je BiH suočena s ozbiljnom političkom krizom. Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u ponedjeljak je upozorio kako su odnosi u vladajućoj koaliciji “najgori dosad”.

Krizu je prouzročio Dodikov zahtjev za ukidanje tehničkih izmjena izbornog zakona, koje je u ožujku nametnuo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, kao i protivljenje najavljenom usvajanju rezolucije u Ujedinjenim narodima kojom bi se 11. srpnja proglasio danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Zbog toga je Dodik aktualizirao svoje prijetnje osamostaljenjem RS, a to je učinio i uoči odlaska u Rusiju. “Ne možemo živjeti s onima koji rade protiv nas. Vrijeme je da svatko krene svojim putem“, izjavio je Dodik u ponedjeljak.

VUČIĆEVA BORBA Protiv Rezolucije o Srebrenici: ‘Nikad srpski narod neće pristati na pritiske i ucjene’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.