VUČIĆEVA BORBA Protiv Rezolucije o Srebrenici: ‘Nikad srpski narod neće pristati na pritiske i ucjene’

Autor:

MIKE SEGAR/REUTERS, R. Z./ATAImages/PIXSELL

Vlasti u Beogradu i Banja Luci, predvođene Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom, na sve načine pokušavaju najavljenu rezoluciju UN-a prikazati kao pokušaj proglašenja Srba genocidnim narodom te najavljuju borbu ‘svim političkim sredstvima’

Svoju trobojku nećemo nositi samo u srcu, već na svakom mjestu, kao najpoznatiju i najpopularniju zastavu otpora u cijelom svijetu“, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u povodu činjenice da više članica Ujedinjenih naroda radi na nacrtu rezolucije čijim bi se tekstom 11. srpnja svake godine obilježavao kao Međunarodni dan sjećanja na genocid koji je Vojska Republike Srpske počinila u Srebrenici, gdje je vojska bosanskih Srba u ljeto 1995. ubila više od 8300 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Inicijatori rezolucije su Njemačka i Ruanda, zemlje koje imaju povijesno iskustvo vezano uz genocid. Tvrdi se da u kreiranju tog dokumenta sudjeluju i Sjedinjene Američke Države, Albanija, Bosna i Hercegovina, Čile, Finska, Francuska, Nizozemska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Malezija, Novi Zeland, Turska i Slovenija, kao i da Srbija lobira protiv usvajanja rezolucije, na čiji bi značaj mogla utjecati aktualna šestomjesečna ofenziva izraelske vojske u Pojasu Gaze.

Specijalna izvjestiteljica UN-a o stanju ljudskih prava na palestinskim teritorijima Francesca Albanese okarakterizirala je djelovanje izraelske vojske u Gazi kao genocid.

Prijedlog da se proglasi Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici zasnovan je na rezoluciji Generalne skupštine UN-a iz 2004. o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Ruandi, izvršen nad Tutsima 1994. godine.

‘Rezolucijom bi se stvorio dodatni pritisak što se tiče Kosova, kao i zbog prijateljske orijentacije Srbije prema Rusiji’, rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić. FOTO: M.M./ATAImages/PIXSELL

Međunarodni sud pravde u Haagu je zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid. Zbog tog zločina je osuđeno više od 50 osoba. Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i nekadašnji komandant vojske bosanskih Srba Ratko Mladić osuđeni su zbog genocida na doživotnu robiju.

Tribunal u Haagu je 2007. godine zaključio da Beograd, mada je mogao, nije učinio ništa da spriječi genocid u Srebrenici. Niti je učinio bilo što kako bi počinitelji tog zločina bili kažnjeni.

Očekuje se da će se 193 članice UN-a o rezoluciji o genocidu u Srebrenici izjasniti početkom svibnja. Na tekstu rezolucije još se radi, a prijedlog dokumenta trebao bi biti predstavljen u srijedu, na zatvorenom sastanku.

Tvrdi se da se u prijedlogu rezolucije zahtijeva osuda poricanja genocida u Srebrenici. Od članica UN-a se traži da kroz obrazovne sustave razviju odgovarajuće programe kako bi se spriječili revizionizam i mogući budući genocid. Osuđuje se veličanje osuđenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Naglašava se važnost okončanja procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici. Poziva se na nastavak krivičnog gonjenja počinitelja genocidnog zločina.

Što vlasti u Beogradu, kao i u Banjaluci, sjedištu Republike Srpske, manjeg entiteta u sastavu BiH, tumače kao pokušaj proglašenja Srba genocidnim narodom.

Šef srpske države Aleksandar Vučić razgovarao je u četvrtak u Beogradu s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i srpskom članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović. Poslije tog sastanka Vučić je rekao novinarima: „Srbija će se sama političkim, ne vojnim, sredstvima suprotstaviti svim zemljama NATO-a. Poslat ću specijalnog izaslanika kod predsjednika Generalne skupštine UN-a i tražiti da dobro razmotre kršenje svih procedura. Oni žele prebaciti glasanje s Vijeća sigurnosti UN-a na Generalnu skupštinu te svjetske organizacije. S nečega o čemu ovisi očuvanje mira, oni žele prebaciti na priču o kulturi mira i sjećanja.“

Vučić tvrdi da će na temelju stava da političke tvorevine zasnovane na genocidu ne mogu postojati, poslije usvajanja rezolucije u UN-u uslijediti zahtjevi za ukidanjem Republike Srpske

Vučić je izjavio da su glavni sponzori predložene rezolucije Ruanda i članice NATO-a – Njemačka, Velika Britanija, SAD, Francuska i Turska. „Valjda im nije lako o Armencima pričati pa se pozabavili Srbima i svima drugima. Njih 17, uključujući Sloveniju, valjda je ostavilo po strani Hrvate i još neke koji će biti jako glasni, ali baš nas ne bi išli toliko unižavati da ne bismo smjeli govoriti o Jasenovcu i ostalim srpskim stratištima“, rekao je Vučić i upitao zašto svjetska organizacija obilježava baš 29. godišnjicu zločina u Srebrenici, “kad nije čak ni okrugla”?

„Tog dana, kada budete usvajali rezoluciju, pokazat ćemo koliko smo ponositi i da nas nikada nećete podjarmiti. Nikada srpski narod neće pristati na pritiske, ucjene i besmislene optužbe. Pozvat ćemo sve Srbe, gdje god da žive, da istaknu naše zastave, nacionalna obilježja“, izjavio je Vučić, uz tvrdnju da nisu Nijemci proglašeni genocidnim narodom zbog ratnih zločina u Kragujevcu, Kraljevu ili Jajincima, “već samo zbog onoga što su učinili Židovima”.

Vučić je nastavio: „Na svakom mjestu istaknut ćemo svoje zastave. Da im pokažemo da Srbiju i srpski narod nikada neće moći srušiti, ma koliko se trudili. Svoju trobojku nećemo samo u srcu nositi, već će biti najpopularnija zastava u cijelom svijetu.“

Vučić tvrdi da će poslije usvajanja rezolucije u UN-u uslijediti zahtjevi za ukidanjem Republike Srpske, na temelju stava da političke tvorevine zasnovane na genocidu ne mogu postojati, kao i da Beograd treba platiti ratnu odštetu. Kao osnovni razlog odlučivanja o genocidu u Srebrenici u UN-u, Vučić je naveo kažnjavanje srpskog naroda zbog slobodarske i nezavisne politike. „Time bi se stvorio dodatni pritisak što se tiče Kosova, kao i zbog prijateljske orijentacije Srbije prema Rusiji“, rekao je Vučić.

Više članica UN-a radi na rezoluciji kojom bi se 11. srpnja svake godine obilježavao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. FOTO: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL

Južna Afrika je pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu optužila Izrael za genocid nad palestinskim stanovništvom u Pojasu Gaze. Pred istim tribunalom je Nikaragva zatražila da se utvrdi odgovornost Berlina za sudjelovanje u genocidu zbog njemačke prodaje oružja Izraelu. Njemačka je, poslije SAD-a, najveći snabdjevač Izraela oružjem. Pravni zastupnik Berlina pred tribunalom u Haagu Christian J. Tams naveo je da je od listopada, kada je počela izraelska ofenziva u Pojasu Gaze, Njemačka prodala Izraelu vojnu opremu, ali da 98 posto isporuke čine pancirni prsluci, šljemovi, dalekozori i municija za obuku.

Specijalna izvjestiteljica UN-a za ljudska prava na palestinskom teritoriju Francesca Albanese optužila je Izrael za genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze. „Flagrantno i sistematsko ubijanje palestinskih civila, upotreba nezakonitog oružja, uništavanje vitalne civilne infrastrukture, uključujući namjerno gađanje svih bolnica u Gazi, i izazivanje gladi stanovništva premašuju ratne zločine i zločine protiv čovječnosti“, ocijenila je Albanese. Prema njenim riječima, ono što genocid u Pojasu Gaze razlikuje od drugih jest “humanitarna kamuflaža”, pravdanje zločinačkih postupaka izraelske države korištenjem pravnih termina kao što su “ljudski štit”, “upozorenje”, “evakuacija”, “naredbe”, “sigurne zone”.

Istoga dana kada je Francesca Albanese u Europskom parlamentu predstavila svoj izvještaj o genocidu, Balkanska istraživačka mreža (BIRN) iznijela je u Beogradu podatak da je Srbija prošlog mjeseca prodala Izraelu oružje vrijedno 14 milijuna eura. To je treća isporuka srpskog oružja Izraelu od listopada, kada je počela ofenziva u Gazi. Ukupna vrijednost prethodnih dviju isporuka bila je oko milijun eura.

Francesca Albanese je optužila Izrael za dosad nezabilježen genocid u Pojasu Gaze. Više od 33.000 Palestinaca izraelska vojska ubila je u Gazi za proteklih šest mjeseci. Žene i djeca čine 70 posto ubijenih. Poginulo je skoro 100 novinara i više od 220 humanitarnih aktivista.

Beograd je, dok se bori u UN-u da “Srbi ne budu proglašeni za genocidan narod” zbog zločina u Srebrenici, uz vijorenje “najpoznatije i najpopularnije zastave otpora u cijelom svijetu”, u ožujku, kako tvrdi BIRN, prodao Izraelu vojnu opremu vrijednu 14 milijuna eura.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Veronica

prije 2 mjeseca

Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20.000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte ([email protected]) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY. ]]]]]]][