UN RASPRAVLJA Bećirović i Komšić lobiraju za rezoluciju o Srebrenici. Dodik: Nije bilo genocida

Autor:

11.07.2023., Potocari, Bosna i Hercegovina - U Potocarima sahranjeno 30 novoidentifiiciranih zrtava genocida u Srebrenici. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjedatelj i član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić, stigli su u srijedu u New York kako bi u sjedištu Ujedinjenih naroda lobirali za prihvaćanje rezolucije kojom bi svjetska organizacija podsjetila na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine, čemu se oštro protivi Srbija.

Iz Predsjedništva BiH najavili su kako će Bećirović i Komšić razgovarati s predstavnicima država članica UN-a u sklopu nastojanja da se u Općoj skupštini osigura natpolovična potpora nužna za usvajanje rezolucije. Sama najava rezolucije prouzročila je nove napetosti u odnosima Sarajeva i Beograda, ali i unutar BiH.

O nacrtu rezolucije, čiji su formalni predlagatelji Njemačka i Ruanda a sponzori petnaestak drugih država među kojima su i najutjecajnije zapadne zemlje poput SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Italije, raspravljat će seu srijedu u sjedištu UN-a iza zatvorenih vrata.

Ubili više od osam tisuća ljudi

Formalno odlučivanje o njenom prihvaćanju trebalo bi uslijediti na zasjedanju Opće skupštine najavljenom za 2. svibnja.

Prema radnoj verziji rezolucije koja je dospjela do medija u BiH, u tom se dokumentu podsjeća na razmjere genocida u kojem su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubili više od osam tisuća srebreničkih Bošnjaka i poziva se da 11. srpnja bude proglašen međunarodnim danom sjećanja na žrtve tog zločina kao i na privođenje pravdi preostalih počinitelja, te na sankcioniranje onih koji niječu genocid.

Misija BiH pri UN-u na čijem je čelu Zlatko Lagumdžija aktivno je uključena u pripreme za donošenje rezolucije, što je izazvalo ogorčenje čelnika bosanskih Srba predvođenih Miloradom Dodikom ali i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je najavio diplomatsku ofenzivu Beograda ne bi li uvjerio što je više moguće članica UN-a da ne glasaju za taj dokument.

Dodik: ‘Kao prvo, genocid se nije dogodio’

Dodik je kazao kako bi usvajanje rezolucije bilo povodom da se Republika Srpska odvoji od BiH jer, po njegovim riječima, Srbi ne žele živjeti s Bošnjacima koji ih proglašavaju genocidnim narodom.

Rekao je to unatoč činjenici da se u tekstu rezolucije nigdje ne spominje kolektivna krivnja a ukazuje se samo na odgovornost pojedinaca koji su zločine i počinili.

“Kao prvo genocid se nije dogodio, da se dogodio ne bi stalno forsirali tu priču”, izjavio je Dodik u utorak u Mostaru gdje je bo u društvu s Vučićem koji mu je pak pružio otvorenu potporu za sve što govori i radi.

Vučić se pri tom svađao s novinarima koji su ga podsjetili kako je Međunarodni sud pravde (ICJ) još 2007. godine označio Srbiju odgovornom jer nije osigurala kažnjavanje počinitelja genocida s obzirom na efektivnu kontrolu koju je 1995. godine imala nad vojskom bosanskih Srba.

Pozvao na ‘narodni miting’

Dodik i njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pozvali su svoje simpatizere da se u četvrtak navečer okupe u Banjoj Luci na “narodnom mitingu” kako bi prosvjedovali protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici.

Iz oporbe su taj poziv odbili označivši ga još jednom manipulacijom režima.

“Ne pada mi na pamet da idem na takav skup i da se odazivam na poziv čovjeka (Dodika) koji je rekao da se u Srebrenici dogodio genocid i da je to nesporna pravna činjenica”, izjavio je predsjednik kluba zastupnika oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica.

Time je aludirao na Dodikovu izjavu iz 2007. godine kada je on u jednom intervjuu kazao kako savršeno dobro zna da je u Srebrenici počinjen genocid.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 1 mjesec

Želim se zahvaliti Ujedinjenim Nacistima na izvanrednom kazalištu tipa Bečke Škole! Želim se zahvaliti presjedavajućoj vijeća, predstavnici Malte što na službenoj stranici U.N.-a ni na jednoj snimci sjednice o pristupanju Nezavisne Samostalne Suverene Države Palestine zapravo nema snimka glasanja! A posebno se želim zahvaliti što je taj jedan jako dugi sastanak administrativno odjednom postao dva sastanka, sudeći po njihovim video-nazivima!Želim se zahvaliti Ruskoj Federaciji što je dan prije sjednice uslovila priznanje genocida u Palestini genocidom u NSS RBiH! Želim se zahvaliti predstavniku Mediteranske Unije, g.Nasseru Kamelu, za koju prosječan čovjek nikad nije čuo, a koja obuhvaća sve zemlje bivšeg Osmanlijskog Carstva, ali u njihovoj savremenoj formi, te Maroko i Mauritaniju, kao i cijelokupnu E.U. a Boga mi i Švicarsku, jer je predstavnik E.U. također bio prisutan, te se ovim putem i njemu želim zahvaliti, jer su i predstavnice Lihtenštajna, Francuske i Švicarske također bile prisutne, kao i predstavnici Slovenije i Poljske, jer zemlje E.U., ha bile ha ne bile geografski mediteranske, ipak moraju troformatno biti predstavljene na tako važnom događaju, stoga se, naravno, i njima želim zahvaliti. Nadalje, želim se zahvaliti predstavnicima Saudijske Arabije, U.A.E., Alžira, Katara i Libije, jer iako su oni sastavni dio Lige Arapskih Država, predstavnik iste je također bio prisutan, jer od viška ne boli glava, pa se stoga i njemu moram zahvaliti! Iako nije uobičajeno, također se zahvaljujem njegovoj fatalnoj asistentici u tigrastoj bluzi, jer slika govori hiljadu riječi! Također se zahvaljujem predstavnicima ostalih Afričkih, Južno-Američkih i Azijskih zemalja, koje očito kao jedne od rijetkih nemaju maničnu potrebu stvaranja saveza i utroveličanog pretstavljanja. Posebno zahvaljujem predstavniku Irana na spiritualnoj potpori, te predstavniku Izraela za govor mržnje od 18 minuta, iako je presjedavajuća vijeća nekoliko puta tokom predstave objasnila da je individualni govor ograničen na samo 3 minute po predstavniku. I za kraj, želim se zahvaliti predstavniku NSS Države Palestine, koji se, nažalost, spustio na nivo gore pomenutih s pretpostavkom t.j. iluzijom da je Palestinski narod "jednak" gore pomenutim, iako gore pomenuti Palestinskom narodu nisu ni do malog nožnog prsta! Sve u svemu, prevod za Palestince: Štampajte pasoše i rušite ogradu! Neće nama 4,17% Američkog+0,12% Izraelskog=4,29% od cijelokupnog stanovništva zemaljske kugle određivati jeste li vi ili niste ravnopravni s ostalim ljudskim stvorenjima, niti da vi niste vlastita država! Od sad Amerikancima i Bani Israelu bojkot, a Palestincima priznanje!