‘NOVE NAPETOSTI NA BALKANU’ Vučić pozvao zemlje članice UN-a da odbace rezoluciju o Srebrenici

Autor:

20.04.2024, Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se s pomocnikom americkog drzavnog tajnika Anthonyja Blinkena, Jamesom O'Brienom za europske i euroazijske poslove. Photo: F.S./ATAImages/PIXSELL

F.S./ATAImages/PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je na prijemu za stalne predstavnike članica Ujedinjenih naroda na odbacivanje predložene rezolucije o Srebrenici. On je pozvao članice UN da glasaju protiv rezolucije, javlja N1.

Vučić je rekao da je Srbija otvorena za dijalog i pregovore, te da tijekom šest mjeseci, koliko su trajale pripreme za usvajanje rezolucije, nitko o tome nije obavijestio Srbiju, kao ni dio Bosne i Hercegovine, te da je sve rađeno u tajnosti, a da je bilo potrebno da taj proces bude inkluzivan.

‘Odluka koja dijeli narode’

Dodao je da u BiH nije bilo rasprave ni dogovora o tekstu rezolucije, te da je ova odluka podijelila narode te zemlje, uz protivljenje legitimnih predstavnika Srba i ignoriranje institucija, zakona i Ustava BiH.

Stranim diplomatima poručio je da će usvajanje rezolucije o Srebrenici dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu.

“Ne samo da ova rezolucija neće donijeti mir i zaliječiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz među narodima i dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu. Zato tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude, pozivamo članice da glasaju protiv”, rekao je Vučić na prijemu koji je Stalna misija Srbije pri Ujedinjenim narodima organizirala za stalne predstavnike članica UN-a, prenosi N1.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.