OŠTRA REAKCIJA IZ DEŽELE Vučić: Ispričavam se građanima Slovenije, ali…

Autor:

29, March, 2024, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, addressed the citizens of Serbia. Aleksandar Vucic. Photo: R. Z./ATAImages.

29, mart, 2024, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic obratio se gradjanima Srbije. . Photo: R. Z./ATAImages. Photo: R. Z./ATAImages/PIXSELL

R. Z./ATAImages/PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izazvao je novi skandal u svom obraćanju na marginama sjednice Vijeća sigurnosti UN-a kad je izvrijeđao Slovence. Kasnije se ispričao rekavši da je uvredljive izraze uputio slovenskim dužnosnicima, a ne narodu.

“Kad sam rekao da su Slovenci odvratni, mislio sam na pojedince, ne na narod, o njima mislim najbolje. Shvatio sam to kao prijetnju da ne idem u Sloveniju i da smanjim posjete. Želim iskoristiti priliku da se ispričam građanima Slovenije, ali neću se nikad ispričati njihovim državnicima, jer vode lošu politiku prema Srbiji i srpskom narodu“, rekao je Vučić u srijedu objašnjavajući svoju neprimjerenu izjavu od dana ranije.

Vučić je, naime, u utorak rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švicarska i Slovenija. “Kad je kasnila sjednica Vijeća sigurnosti, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili s Amerikancima, Slovencima i Švicarcima. Ne zna se tko je odvratniji, Slovenci ili netko drugi”, rekao je srpski predsjednik.

DRAMA S VUČIĆEM U NEW YORKU ‘To je zamka. Ne zna se tko je bio odvratniji, Slovenci ili…’

Stigla reakcija Slovenije

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi na marginama sjednice Vijeća sigurnosti UN-a upotrijebio je krajnje uvredljive izraze koji ne dolikuju predsjednicima država, a još manje prijateljskim odnosima slovenskog i srbijanskog naroda”, priopćio je slovenski premijer Robert Golob, piše Nova.rs.

Istaknuo je da riječi podsjećaju na neka druga vremena i nedostojne su, kaže, dosegnute razine odnosa dviju država. “Slovenija obavlja svoj posao u Općoj skupštini UN-a i iskreno se zalaže za mir i pomirenje među narodima, stoga je to najmanje što možemo očekivati od predsjednika prijateljske Srbije, koji je inače redoviti gost u našoj zemlji”, navedeno je iz kabineta slovenskog premijera.

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije pozvalo je na razgovor otpravnika poslova iz veleposlanstva Srbije u Ljubljani zbog Vučićevih izjava.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Slovenije Tanja Fajon riječi predsjednika Vučića nazvala je uvredljivim i neprihvatljivim. “Tražimo objašnjenje, ispriku, to nije u duhu ni dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa”, poručila je.

VUČIĆEVA BORBA Protiv Rezolucije o Srebrenici: ‘Nikad srpski narod neće pristati na pritiske i ucjene’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.