TAGESZEITUNG: Mišković gradi ‘Dubai na Jadranu’: I Nijemci se raspisali o Kantridi

Autor:

Tageszeitung/screenshot

Tageszeitung/screenshot

Jedan od najuglednijih i najtiražnijih njemačkih listova na šest kartica teksta otvara priču o novoj Kantridi, uspavanom gradu, protivljenju nekih lokalaca i projekt novog stadiona naziva ‘Miškovićevim Dubaijem na Jadranu’


Dok je nogometna Hrvatska u sve većoj nogometnoj groznici nedjeljne večeri i derbija koji će od 19.30 na Rujevici odigrati RijekaDinamo, svjetski ugledni i visokotiražni njemački Tageszeitung piše o nečem većem od jedne utakmice i jedne titule.

Pod naslovom ‘Dubai na Jadranu’ kolega Thomas Maier piše tekst o velikom projektu riječkog biznismena i nogometnog ulagača koji će promijeniti dio vizure obale najvećeg grada na Kvarneru.

NOVA KANTRIDA, NOVE SLIKE Grb Rijeke sjaji: Veća plaža, duža šetnica, tu je i ‘Morski prasac’…

U pitanju je ‘uspavani grad’ kojeg je Damir Mišković probudio najprije već jednom dovršenom gradnjom manjeg stadiona i svjetskog nogometnog kampa te osvojenim trofejima (među kojima i zasad jedinim naslovom u klupskoj povijesti, osvojenim 2017.), sad opet digao na noge utrkom za još jednu titulu, a vrhunac priče je – nova Kantrida.

Nijemci široj europskoj javnosti nude i stranu priče lokalnog ogranka stranke ‘Možemo’ te dijela stanovnika Kantride koje se 100 posto ne protive projektu, ali za njega nisu digli ruku u gradskoj skupštini te brinu o promjeni vizure koju će stadion i luksuzni neboderi izgrađeni pored njega donijeti njihovom kvartu i pogledu na Rijeku s mora, pogledu koji će vidjeti svaki putnik cruisera što će ka Rijeci dolaziti kroz Vela vrata.

Nel Pavletic/Pixsell

Može se ostati na starom pa neka jedan od najglasovitijih i najjedinstvenijih stadiona na svijetu trune u postojećem, prošlostoljetnom izdanju ili ići u ulaganja i krenuti prema – naprijed.

Kako god, baš kad je i nogomet u pitanju, dolaskom Damira Miškovića Rijeka se spasila propadanja i napravila najveće uspjehe u više od stoljeća dugoj klupskoj povijesti, a sad ima osigurane investitore za još jednu novu i spektakularnu priču.

SOPIĆ Prvo: dobro smo se pripremili. Drugo: igramo na Rujevici. Treće: pobijedit ćemo ih

Svaka velika investicija donosi i manji dio sumnjičavih, ali gradska vlast i najpoznatiji Riječanin odlučni su da, iz trećeg pokušaja, naprave nešto vrijedno 200-tinjak milijuna eura.

Uz podršku države koja je na predstavljanju idejno projekta jasno stala uz Miškovića i gradonačelnika Filipovića.

HNK Rijeka

Prvi pokušaj nije prošao zbog okoštalosti birokracije. Druga inicijativa, s nekim već potpisanim ugovorima s kineskim ulagačima, stala je zbog korone i politike na višim razinama od riječke i hrvatske, a sad je ulovljen jaki zalet za treću i konačno uspješnu priču o buđenju uspavanog grada.

RIJEKA VJERUJE ‘Jači smo, imamo kvalitetniju momčad: Dinamo pada pred punom Rujevicom’

Trofeji ostaju zapisani i u vitrinama za sva vremena. Infrastruktura je slična. Neće ni naslove, ni kupove, ni superkupove, ni europske pobjede, ni kamp sa stadionom za 8.200 ljudi Mišković odnijeti sa sobom nego su to uspjesi, radosti, investicije, nova radna mjesta domaćim ljudima koja – ostaju.

HNK Rijeka

Na gradnji Rujevice stranci su obavili minimalni dio posla, samo i isključivo ono što nitko u Hrvatskoj nije znao, ni mogao napraviti.

Novac od te investicije slio se u hrvatska poduzeća i džepove hrvatskih radnica i radnika. A Rujevica stoji. Mišković uredno i lagano sam otplaćuje kredit.

HNK Rijeka

Isto će biti i s novom Kantridom. Valjda ovog puta neće biti ni birokratsko-političke učmalosti ni primorske tvrdoglavosti da se minira projekt jedinog čovjeka koji privatnim kapitalom svoj rodni grad vuče prema naprijed.

Rujevicu je napravio unatoč balkanskim političko-birokratskim preprekama. Uporan, energičan, optimističan, sposoban (i bogat) kakav već jest, sad nudi i novu Kantridu, a projekt ide prema naprijed.

HNK Rijeka

Zovite ga ‘Dubai na Jadranu’, ‘Nova Kantrida’, ‘Povratak na Kantridu’… Kako god hoćete. Dvojba je samo jedna: pustiti da sve trune u postojećem stanju dok ne istrune do kraja ili napraviti ono bez čega se stagnira i umire: ići naprijed bez straha od promjena.

S novcem koji ne ide ni iz kakvog lokalnog ili državnog proračuna tj. preko leđa Riječana nego iz džepa Damira Miškovića i investitora kojih bez njega ne bi ni bilo.

A umjesto nove Kantride koja bi, da su ga slušali prije 11-12 godina već bila izgrađena, podno mitskih stijena propada stadion na kojem se uskoro neće moći igrati ni Druga liga.

Tageszeitung/screenshot

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.