SAVJETI ZA HIPER EMOTIVCE Kako ovladati emocijama i ne raditi ‘drame’?

Autor:

Svetlana Khvorostova / Alamy / Alamy / Profimedia

Život prepušten na milost i nemilost intenzivnim, tzv. negativnim emocijama kao što su tjeskoba, stres, strah ili ljutnja nije lagan, no što učiniti? Mogu li se ove emocije kontrolirati? Hiper senzitivni ljudi reći će da ne mogu jer dobro poznaju osjećaj nemoći koji se javi kada im one zavladaju životom.

Unatoč njihovom iskustvu, odgovor na prethodno pitanje je potvrdan. Itekako možemo ovladati emocijama, samo treba na vrijeme reagirati.

Sposobnost doživljavanja i izražavanja emocija vrlo je važna. One su odgovor na situaciju te određuju našu reakciju. Kada smo u skladu s emocijama, držimo stvari pod kontrolom, racionalno donosimo odluke i dobro brinemo o sebi. No, što kada smo hipersenzitivni i kada emocije preuzmu kontrolu nad nama?

Bilo koja emocija – čak i ushićenje, radost ili neka druga tzv. pozitivna emocija mogu nam naškoditi, ako ih osjećamo prejako (primjerice – potaknuti ishitrenu odluku).

Ipak, uz malo vježbe i najveći emotivci mogu svoje emocije staviti pod kontrolu, očvrsnuti, zaštititi se, ali i spriječiti ispade zbog kojih se kaju kada oluja prođe. Učinit će to kroz ovih nekoliko koraka.

Ne potiskujte emocije

Najčešća pogreška koju rade emotivci je potiskivanje osjećaja, iz straha da oni ne ovladaju njima. No, upravo će se to dogoditi, ako ignorirate što osjećate. Paralizirat će vas vlastite emocije.

Jedini je izlaz proći kroz ono što vas straši. Doživjeti emociju u potpunosti kako biste joj umanjili intenzitet.
S vremenom će se intenzitet emocija smanjiti do točke u kojoj možete osjetiti sve emocije, a da vas nijedna od njih ne preplavi.

Dajte im prostora

Kao djeca izgradili smo obrambeni mehanizam kako bismo se zaštitili od jakih emocija. Taj mehanizam kroz odrastanje je postao automatska reakcija, što znači da je nismo svjesni.

Primjerice, kada nas netko povrijedi, instinktivno reagiramo pasivno-agresivno. Naravno, ne svi i ne uvijek.
Ovo se događa kada ne postoji prostor između intenzivnih emocija i instinktivnog obrambenog mehanizma koji nam “dolazi u pomoć”.

U tim trenucima ustvari ne znamo kako se osjećamo, već instinktivno reagiramo da zaštitimo sebe.

Kako bismo stali na kraj ishitrenim i automatskim reakcijama, treba stvoriti prostor između emocije i reakcije na nju. To ćete učiniti tako što ćete osvijestiti emociju u trenutku kada se ona pojavljuje te s vremenom uočiti i obrasce. Budite prisutni u svakom trenutku i pažljivi prema svojim osjećajima kako biste njima ovladali.

Dajte sebi prostora

Odmak od intenzivnih osjećaja može vam pomoći da pronađete ispravnu reakciju na njih. Taj odmak može biti fizički – da se doslovce udaljite od uznemirujuće situacije ili mentalni – da stvorite distancu odvraćanjem pažnje.

Slušajte sebe

Hiperventilirate od sreće ili “šizite” jer ne možete pronaći ključeve? Sigurno vam u tom trenutku neće pomoći da sami sebi kažete – smiri se ili nije to baš tako velika stvara, kada za vas je.

Osjećaje treba prihvatiti onako kako dolaze i pokušat se osjećati ugodno u njihovom prisustvu. Osjećati se ugodno i uslijed intenzivnih emocija, omogućuje vam da ih u potpunosti proživite, a da pritom ne reagirate ekstremno.

Kako biste vježbali prihvaćanje emocija, pokušajte o njima razmišljati kao o glasnicima. One nisu “dobre” ili “loše”. One su neutralnei, informativne. Možda ponekad izazovu neugodu, ali ipak vam daju informacije koje možete koristiti.

Na primjer:

“Uznemiren/a sam jer stalno gubim ključeve, zbog čega kasnim. Trebao/la bih ih staviti posudu na policu pokraj vrata”.

Prihvaćanje i slušanje emocija vodi ka kvalitetnijem životu, s puno manje stresa. Ne kaže se bez razloga – slušaj sebe.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.