Kako prekinuti vezu bez drame i ponovno zavoljeti sebe?

Autor:

Pixabay

Prekidi nikad nisu ugodni. Ni onome koji ostavlja, ni onome koji bude ostavljen. Međutim, ponekad su doista nužni i zdravi za vezu. Ma, koliko god to sad grubo i nevjerojatno zvučalo.

Kraj veze ne mora uvijek biti dramatičan, ovisno o tome kakav je bio status veze u trenutku kad jedno od partnera odluči „prerezati“ i otići. Ponekad oboje jednostavno nemaju snage reći da je gotovo ili ne žele imati grižnju savjesti jer su oni baš ti koji su otkantali partnera i okončali vezu.

No, kako je na početku rečeno… Reći nekome da je gotovo nije krasno iskustvo, no može biti oslobađajuće. Za oboje. Možda je u početku ne čini tako, osobito ako je jedan od partnera „duboko unutra“ i ne pomišlja na kraj – a ono – odjednom hladan tuš. I više nema „njih“ – ostaju samo ona i on. Svatko na svojoj strani. Bilo da veze traju nekoliko mjeseci ili godina, kad jedan odlazi povređuje drugog, slama mu srce, budi u njemu čak i ljutnju, ogorčenost i često se osjeća kao „izdajnik“. Rjeđe se događa da se parovi usuglase da je najbolje da svatko krene svojim putem jer su odavno shvatili da njihova veza nikuda ne vodi.

 

Kada prekidate, budite iskreni, odlučni i jasni

Kad se odlučite da je kraj, bilo bi najbolje da partneru to kažete otvoreno, u lice. Ne preko poruka, mailova ili govorne pošte. Bez obzira na to što je razlog vašeg prekida. Svi zaslužuju da kraj veze bude dostojanstven i uz razgovor. Da se raziđete kao ljudi. Budite spremni i na negativni scenarij, što podrazumijeva i neugodne scene, povišene tonove i suze. No, preživjet ćete. I život ide dalje. Za oboje.

Kod prekida ne upadajte u ustaljene klišeje, kao što su: “Ti si predobar/predobra za mene.“, „Nije do tebe, do mene je.“, „Trenutačno više nisam emocionalno dostupan.“  Najbolje je da odmah kažete zašto želite prekinuti i to vrlo jezgrovito, bez okolišanja. Također u razgovoru nemojte da stvari ostanu nedorečene i ne ostavljajte dojam „odškrinutih vrata“, da budite nadu kako možda biste u nekoj budućnosti ipak mogli opet biti zajedno. Naime, u partneru koji bude ostavljen često traži tračak nade da ćete opet biti par i snuje o ponovnim sretnim trenucima koji se neće dogoditi, a on će biti još više povrijeđen u budućnosti. Svi znamo one scenarije kada se kao utopljenik hvatate za svaku riječ, pogled… ne biste li iščitali neku pozitivnu emociju i tračak nade da ćete sve opet biti kao prije. No, to je samo zavaravanje vas samih.

Posvetite se sebi

U razdoblju nakon prekida neki odahnu i uživaju u novostečenoj slobodi, dok drugi drame jer su usamljeni i jednostavno ne znaju funkcionirati sami. Najgore što možete učiniti da „razbijete“ tu prazninu je da zivkate i nalazite se s bivšim i bivšom. To nikuda ne vodi. Opet će netko biti povrijeđen. I boljet će više nego prije. Ako vam dođe da nazovete bivšeg partnera ili partnericu, nemojte. Otvorit ćete Pandorinu kutiju i ako niste jaki stare emocije i uspomene povući će vas na dno. A to vam ne treba, zar ne? Ima toliko lijepih stvari koje vam mogu ispuniti dušu i dragih osoba s kojima možete provesti vrijeme. Kad je gotovo. Gotovo je. Spasite sebe i svoje srce. Na vrijeme.

Kad prekidate, nemojte biti okrutni i zločesti. Ne izvlačite prljavo rublje. Birajte riječi kad dođe dan rastanka. Ne vrijeđajte i ne dajte da vas vrijeđaju. Ne dijelite si uvredljive „komplimente“ Vi i vaš sad već bivši/bivša budite civilizirani i držite do sebe. Ako vidite da stvari izmiču kontroli – najbolje je dostojanstveni dignuti se i otići. Ionako nema smisla komunicirati s nekim koji urla, dere se i ima svoje viđenje stvari. Taj selektivno doživljava stvari, čuje samo ono što želi čuti i govori isključivo što njemu odgovara. Stoga, s takvom osobom nema ni razgovora i rasprave. Bye, bye forever!

Ukoliko ste ostavljeni, dajte sebi pravo da se isplačete i tugujete i da budete razdražljivi, cmizdravi, osjetljivi, uzrujani, ranjivi. Dozvolite si da niste svaki dan u top izdanju. Sve je to u redu i ljudski. Nemojte potiskivati emocije i praviti se kao da se ništa ne događa, a iznutra se raspadate. Iskazivanje emocija je zdravo i normalno. Kako biste prebrodili prekid veze, dajte si vremena – prije svega da se vratite sebi i obnovite svoje unutarnje ja, da budete dobro sami sa sobom. I uzmite si vremena koliko je potrebno da prebolite gubitak. Imate pravo na to.

Budite diskretni

Tijekom trajanja veze, osobito ako je ona duža, partneri se ne povezuju samo međusobno, nego dio njihovih života i odnosa postaju i druge osobe: prijatelji, kolege s posla, članovi obitelji, susjedi, poznanici… No, kad dođe do točke s koje nema povratka, tj. do prekida, nemojte biti radio Mileva i svima odmah ispričati o raspadu veze, prestanite zivkati uokolo i bjesomučno tipkati svima o tome tko je koga tu prevario, izdao i što je bio razlog da sve ode k vragu. To se nikoga ne tiče. Takve stvari zadržite za sebe. Poštujte svoju privatnost i nemojte dovoditi druge u neugodnu poziciju da moraju birati stranu i iznositi neka svoja viđenja vašeg prekida.

Prije donošenja bilo kakve odluke da prekinete s partnerom/partnericom dobro promislite jeste li doista pokušali da vašu vezu učinite boljom, kvalitetnijom i zdravom? Jeste li zajedno dali sebi šansu da u vezi osvijestite sebe kao pojedinca, da si date prostora i ljubavi poticaj da raste i da svakim danom bude čvršća?

Ne ostajte u vezama koje vas sputavaju i koje vas čine nesretnima (u bilo kojem smislu). Ima veza koje ste pokušavali spasiti, ali nikako ne ide, koliko god se vi trudili. Nema smisla da onda po tom pilite i dalje. Stanite na loptu i zagledajte se u svoje srce. Budite hrabri. Iako će boljeti (a znate da hoće!) vrijeme je da krenete dalje. Otvorite se za novi život. Birajte neke nove početke, nove životne pustolovine, prepustite se… Jednoga dana s nekom novom dušom… Poslovica kaže: „Bolje je užasan kraj, nego užas bez kraja.“ A vama ovo potonje ne treba.

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.