Uobičajene stvari koje mogu itekako ugroziti brak ili ljubavnu vezu

Autor:

Pixabay

Loše navike i loši izbori ne mogu rezultirati ničim dobrim. Vrijedi to i za ljubavni odnos. Bez obzira koliko ljubav bila jaka, ako partneri ne njeguju svoju vezu, u jednom će trenutku neka kap preliti čašu, kobna sitnica okrenuti tijek događaja.

Jednome od njih dvoje “past će roleta” i tada je, najčešće kasno za popravke. Kako do tog ne bi došlo, treba pripaziti na sitnice koje ustvari nisu male. “Malima” ih čini to što smo se naviknuli na njih ili što ignoriramo njihov značenje. Ili još gore – što ih smatramo uobičajenima.

Kako bi veza opstala i još važnije, bila snažna i ispunjujuća za oboje, treba mijenjati loše navike, prepoznati i izbrisati kobne sitnice. U nastavku vam otkrivamo što to, što kod većine prolazi “ispod radara”, ugrožava odnos s partnerom.

Slaba komunikacija

Ako ne možete iskreno razgovarati sa svojim partnerom o osjećajima, potrebama, planovima i o svemu što nosi svakodnevica, nemoguće je izgraditi čvrstu vezu. Bez mogućnosti izražavanja osjećaja, mali problemi pretvaraju se u potisnute, emocije koje eskaliraju velikim sukobom u trenutku kada to najmanje očekujete.
Primjer loše komunikacije je i pasivna agresija koja je jedan od najvećih sabotera ljubavnog odnosa.

Manjak seksa

Studija objavljena u Archives of Sexual Behavior otkrila je da su zadovoljavajući seksualni život i toplina između partnera jedan od ključnih elemenata bračne sreće.

Slično tome, istraživanje objavljeno u travnju 2023. u Scientific Reports otkrilo je da se partneri koji se vole često njeno dodiruju. Na kraju krajeva, seks i fizička intimnost razlikuju brak i romantične veze od drugih veza.
Kad fizička intimnost nestane, razvit će se među partnerima osjećaj nepovezanosti i otuđenja. Za mnoge je vrlo izazovno, uslijed svakodnevnih obveza – djece, posla, kućanstva i raznih briga, održati seksualnu vezu, no trebalo bi nastojati.

Treći u vezi

Roditelji i prijatelji mogu loše utjecati na brak ili vezu. “Kada se treća strana previše uključi u proces donošenja odluka para, to može rezultirati sukobom i odlukama koje možda nisu u skladu s vrijednostima i prioritetima para”, kaže terapeut David Tzall iz Brooklyna, za portal Everyday Health. “Prisutnost treće strane može narušiti balans odnosa. Ako jedan partner osjeća da se njegovo mišljenje i sklonosti stalno nadjačavaju, može izgubiti povjerenje supružnika”, dodaje.

Kako biste zaštitili svoj brak od previše vanjskog utjecaja, ključno je postaviti granice. “Prvi korak je otvorena i iskrena komunikacija sa supružnikom. Jasno definirajte granice koje želite postaviti u odnosu na treću stranu te koju ulogu ta treća strana može imati u vašem odnosu”, objašnjava terapeut.

 

Apatija i rutina

Koliko god apatija zvučala bezazleno, jednako je opasna za ljubavnu vezu kao i konstantne svađe. Studija objavljena u časopisu Journal of Sex & Marital Therapy otkrila je da je ravnodušnost prema partneru glavni razlog bračne krize.

Apatija se može uvući u vaš odnos kada zanemarite kvalitetno vrijeme koje provodite zajedno, ne dijelite interese ili jednostavno upadnete u kolotečinu. Iako je stabilnost neophodna, pretjerana rutina može dovesti do monotonije i u konačnici nezainteresiranosti za odnos i partnera. Dugotrajni neriješeni sukobi ili ljutnje mogu također stvoriti emocionalnu distancu. Ako partneri ne osjećaju jedno od drugoga podršku, mogu se emocionalno povući iz veze i tu je onda kraj.

Kako do njega ne bi došlo, nastojte prepoznati gore navedene zamke i na vrijeme reagirati. Neka vam osoba s kojom dijelite život bude na prvome mjestu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.